Негово Преосвещенство Белоградчишкият епископ Поликарп подари по един диптих на диригентите на двата хора, участвали в концерта за празника на Християнската младеж и християнското семейство в дупнишкия храм “Свети Георги Победоносец“

Жителите и гостите на община Дупница останаха възхитени от празничния концерт в храма “Свети Георги Победоносец“ гр. Дупница по случай 21 ноември – Празника на християнската младеж и християнското семейство, на който участваха Катедралният хор към храма “Свети Георги Победоносец“ с ръководител г-жа Йорданка Василиева и Мъжки хор “Свети Иван Рилски“ с ръководител и диригент г-жа Таня Камбурова.

Празникът беше открит от Архиерейския наместник на Дупнишка духовна околия отец Георги Паликарски, на него присъстваха и свещениците от Дупнишка духовна околия. Скъп гост на събитието бе Негово Преосвещенство Белоградчишкият епископ Поликарп, който благослови гражданите.

“На 21 ноември всяка година Православната църква отбелязва един от дванайсетте господски празници – Въведение Богородично. Един празник, който от 1929 година Българската Православна църква е утвърдила като празник на Православната християнска младеж и на православното християнско семейство. Църквата винаги се е грижила и трудила за своите духовни чада, да бъдат добре възпитани във вярата. Да познават вярата, да живеят своята вяра и да я предават на идните поколения. Няма как тази вяра да се предаде на идните поколения, ако нямаме тази вяра жива в православното християнско семейство. Именно този празник, утвърден като празник на православната младеж и на православното християнско семейство, насърчава нашата църква, нашето общество, да живее православната вяра. Да се утвърждава духовно в нея, да възраства в нея и да я предава на идните поколения, за да може по тази начин и църквата да се запази, и да се утвърди, и нашата нация да пребъде във вековете. Защото единственото крепило на нашата нация, погледнато от патриотична гледна точка, е православната църква, която погледнато назад във времето исторически е съхранила нашия народ, но не само историята трябва да гледаме и да я прославяме, а точно обратното, да се утвърждаваме днес чрез църковния, духовния живот. И ние да пребъдем, а и да пребъде България във вековете..“, благослови дупничани Негово Преосвещенство Белоградчишкият епископ Поликарп.

Той подари на диригентите на двата хора по един диптих, а също така на присъстващите на концерта по една иконка за здраве.

“Днес беше тържественият концерт по случай празника на Християнската младеж и християнското семейство. Радостно е, че бяхме посетени от Негово Преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп. С този празник дадохме началото,да има всяка година концерт, по случай този празник. Този концерт се прави за първа година.“, сподели след концерта за вестник“ Струма“ Архиерейският наместник на Дупнишка духовна околия отец Георги Паликарски.

Николая Иванова

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *