Недостиг на машини в Пиринско и аварии с тях доведоха до опашки и отказ на десетки от гласуване

Проблеми с машини и проблеми, съзрени от представители на различните политически парти в противниковите лагери, вчера цял ден се надпреварваха за първенство на парламентарните избори в Благоевградска област. Повечето от тях бяха формулирани в жалби до РИК – Благоевград, имаше обаче и директно пратени в ЦИК, полицията и прокуратурата.


Зам. председателят на РИК Йордан Симонски / вляво/ и говорителят Р. Митрев вчера цял ден приемаха оплаквания от машините – или заради липсата им, или заради поредната авария

Първият проблем с машините възникна още в събота, когато графиците за доставката им нещо се объркаха и се наложи някои от секционните комисии да чакат до 22.00 часа, за да ги получат. Жители на Сандански сигнализираха със снимков материал, че машините в курортния град се разкарват от таксита, без да са придружени от полиция, и всъщност никой не знае как са попаднали на таксиметрови шофьори.


В с. Струма гласуваха с бюлетина

В неделя пък стана ясно, че секции в Белица, Гърмен и Якоруда, в които има записани повече от 300 гласоподаватели, трябва да минат към гласуване с бюлетини, защото ЦИК им орязала машините. В Благоевград, където на местните избори в 54 секции имаше по 2 машини, вчера двойни бяха заредени само в 3 секции. Според говорителя на РИК Радослав Митрев комисията подала в ЦИК точно броя на секциите с повече от 300 избиратели, но от ЦИК, където се ръководели от списъци на ГРАО, върнали в региона значително по-малко устройства. На всичкото отгоре 2 от тях се развалиха още преди обяд – в секция №34 в с. Струма и секция №9 в Гоце Делчев. Наложи се РИК да търси разрешение от ЦИК за гласуване с бюлетини, но специално разрешителното за Гоце Делчев се забави повече от 3 часа и избирателите масово си тръгнаха, без да гласуват.

Проблемите с машините останаха – 8 от тях /в санданското с. Струма, сатовчанското с. Кочан, благоевградското с. Логодаж и в Петричко/ така и не можаха да заработят нормално и докато техниците ги оправят, се наложи избирателите да нервничат в коридорите пред секциите.

В РИК – Благоевград първите жалби бяха за унищожаване на агитационни материали в петричкото село Рупите, неправомерна агитация, както и сигнал от Сатовча за появата на 4 подвижни секционни избирателни комисии, при условие че на миналите изори е била само една такава.

Исмаил Топузарски, член на СИК №10 в с. Горно Краище, община Белица, сигнализира РИК – Благоевград за взето неправомерно решение от останалите членове на избирателната комисия – устно колегите му се разбрали придружителите в секцията да не се вписват в протокола, което според него било грубо нарушение.

Общинският председател на ДПС в Гоце Делчев Сайди Чолак се оплака, че в село Брезница на по-малко от 10 м от СИК №34 са разлепени агитационни плакати на ГЕРБ-СДС, но от РИК го посъветваха да ги премахне, както гласи разпоредбата на ал. 2 на чл. 181 от Изборния кодекс.

Валентина Таскова, представител на ГЕРБ в Кресна, алармира за наличието на конфликт на интереси в секция №4 – членът на комисията Кирил Янков Богоев бил роднина по права линия с кандидата за народен представител от листата на ИТН Янко Кирилов Богоев. И тази жалба обаче отиде в кошчето, защото чл. 66, ал. 2 от ИК не предвижда такава забрана.

Сред най-сериозните сигнали бе подаденият от представителя на ГЕРБ-СДС Светослав Шарков. В жалба до ЦИК и Районно управление на МВР – Петрич той сигнализира за нарушение в деня за размисъл, 10.07.2021 г., извършено в СИК 53 и СИК 54, намиращи се в ОУ „Св.св. Кирил и Методий” в с. Рупите, община Петрич. В събота около 16:00 ч. жители на селото забелязали от един от прозорците да се измъква Димитър Господинов, който е и секретар на СИК 54 от квотата на ИТН, се казва в сигнала. По същото време сградата вече била заключена заради намиращите се в нея машина и бюлетини. Вероятно ЦИК ще върне жалбата на Шарков следващата седмица в Благоевград с указание за произнасяне по компетентност.

ВАНЯ СИМЕОНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *