Нежната половинка на ексдепутата Георги Андонов навлиза и в бизнеса с клане на животни, планира по 3000 кг месо седмично и 120 000 лв. месечно в сметката

Нежната половинка на бившия депутат от ГЕРБ – Гоце Делчев Георги Андонов – Веселина, навлиза във финалната фаза на животновъдството, с което се занимава от години – клането на животни от собствения й краварник в с. Гайтаниново. До момента Веселина Андонова използваше тукашните крави и отглежданите в кравефермата “Casa de Ternera” в с. Нова Ловча животни от породите Лимузин и Шароле само за селектирането им и за мляко.

Андонова започна да събира разрешителни за изграждане на кланичен пункт в Гайтаниново. Идеята й е за модулна конструкция върху площ от 150 кв.м, която обаче ще е само с едно помещение, разделено за „чисти“ и „мръсни операции“. В него едновременно ще се изпразват и изчистват стомасите и червата на животните и ще се транжира месото на кравите. Андонова е наблегнала на времевия интервал между двете операции, след всяка от които щяло да се извършва почистване и дезинфекция на помещението.

Плановете на съпругата на ексдепутата са в кланицата да има една месодобивна линия, която ще обработва първо месото на животните на възраст до 12 месеца, след това са тези на възраст от 12 до 24 месеца, следват кравите до 30 месеца, а най-възрастните ще лягат под ножа последни. Капацитетът на кланичния пункт ще е 480 животни годишно. Средноседмично г-жа Андонова ще коли по 10 бр. едри преживни животни, разпределени на групи от по 5 животни в 2 дни седмично. Отчитайки средната жива маса на животните и рандемана, в кланичния пункт ще се добива 3120 кг трупно месо на седмица. При средно 10 лв. килограм продажна цена на месарниците, това прави над 120 000 лв. месечно, които ще влизат в сметките на сем. Андонови.

„Виа Кънстракшън“ ЕООД е фирмата, с която Веселина Андонова стартира най-новото си инвестиционно намерение. Това е същата фирма, която миналата година получи от РИОСВ – Благоевград акт за административно нарушение заради незаконно унищожаване на пасища в хаджидимовското с. Ново Ловча и превръщането им в обработваеми земи. Проверка на експертите от екоинспекцията тогава установи, че фирмата е посегнала на огромен терен ливади, подготвяйки ги за засаждане с картофи, въпреки че районът попада в защитена зона „Славянка” и там никой няма право да засажда каквото и да е. Така еколозите попречиха на семейството да захранва със собствена продукция фабриката им за сортиране на картофи.

„Виа Кънстракшън“ ЕООД е и единствената фирма от Благоевградска област сред общо 64 крупни бенефициенти, получили през последните няколко години сумарно от ДФ „Земеделие“ 135,52 милиона лева субсидии.

Сред многото бизнеси на Георги и Веселина Андонови, включващи собствена фотоволтаична централа за продажба на ток на ЧЕЗ, учебен център, хранителни магазини в Гоце Делчев, строителство и др., животновъдството все пак си остава голямата им слабост. Миналата година например бе учредена първата браншова камара на месодайното животновъдство в България, призвана да защитава интересите на месодайните говеда, овце и кози, и Георги Андонов стана един от 5-имата членове на управителния съвет на камарата. Освен това той е и председател на Националната асоциация за месодайно говедовъдство в България.

ВАНЯ СИМЕОНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *