Независими кандидати за кметове се юрнаха към пиринските ОИК, в Кресна претендент за влизане в местната власт дори си направи двойна регистрация

3 дни преди изтичане на крайния срок независимите кандидати да влязат в изпълнителната и законодателна местна власт започнаха да никнат като гъби след пролетен дъжд. След Румен Томов, който пръв в региона набра смелост да се кандидатира за кмет на Благоевград, преди да е ясно с кого ГЕРБ ще атакува кметския стол, за независим кандидат да управлява благоевградското с. Церово се обяви Лефтер Едипов. На миналите избори той отново бе издигнат за кмет на селото от инициативен комитет и макар и след балотаж, успя да пребори 3-ма претенденти за стола.

В Сатовча за с. Жижево се кандидатира независимият Румен Хаджиев. Инициативният му комитет е пълен само с жижевци с фамилията Хаджиев, а амбициите му са доста смели, като се има предвид, че на местни избори в селото винаги има само по 2-ма кандидати за кметове – от БСП и ГЕРБ.

В якорудското с. Черна Места към кметския стол претенции предяви Халил Джемал Муса. И той е без изборен опит зад гърба си. В селото традиционно кандидатите са двама, издигнати от политически партии, и винаги печели ДПС.

Иван Михайлов Кадев е независимият кандидат за кмет на община Банско. Бившият секретар на общината се пенсионира този февруари, но явно е преценил, че може да се опъне на кандидата на ГЕРБ Георги Икономов, защото е дал съгласието си на любопитен инициативен комитет в състав: бившият председател на ОбСВладимир Колчагов, лидерът на ДСБ Стефан Захов, мощният бизнесмен Георги Обецанов и бившият зам. кмет на Банско по времето на СДС Михаил Попстефанов.

И Гоце Делчев ще си има независими кандидати за управници – първият вече се появи и се казва Тодор Либяховски. Учителят и бивш директор на местното училище се записа в ОИК като кандидат за управленския стол в с. Мосомище. Изборите през октомври ще са му дежавю от 2015 г., когато се яви отново като независим и отнесе 3-мата си опоненти още на първия тур с близо 65% от гласовете на избирателите.

В Кресна в битката за кметския стол се впуска Георги Иванов, който беше заместник-управник по времето на десния Илиян Кръстев. Двамата ще се изправят един срещу друг на 27 октомври, защото Кръстев вече обяви, че ще се кандидатира за поста от СДС. За всеки случай Г. Иванов се е презастраховал и си е направил двойна регистрация – и като независим кандидат за кмет, и като независим кандидат за общински съветник. Дори инициативните комитети, които го издигат, са напълно различни.

След като в рамките на няколко дни СДС първо реши да кандидатира Методи Стойнев за кмет на Симитли, а после да се откаже от идеята, настоящият общински съветник от БДС Радикали Васил Герински пръв се осмели да се изправи срещу смятания за безспорен победител на местните избори Апостол Апостолов. Това ще е и единствената солова кандидатура на хората на Евгени Бакърджиев в Благоевградска област, а в няколко от останалите общини ще правят коалиция със СДС.

ВАНЯ СИМЕОНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *