Нено Димов скри банковите си авоари

Бившият министър на околната среда и водите Нено Димов засекрети от Специализираната прокуратура банковите се авоари и отказа да предостави пълна информация за богатството си пред разследващите. Заради това правосъдните органи ще поискат от съда падането на банковата му тайна, пише Лупа.бг.

Иначе Нено Димов, който бе зрелищно арестуван в министерския си кабинет в началото на годината заради водната криза в Перник, вече е с променена мярка. Съдът е разпоредил на 9 септември злочестият бивш министър вече да не бъде под домашен арест и той може да се разхожда на свобода.

Нено Димов е обвинен, че с бездействието си е спомогнал за водната криза в Перник. Според обвинението, още през януари 2018 година Димов е трябвало да забрани подаването на вода от язовир „Студена“ за промишлени нужди. Той близо 2 години не е взел мерки, макар управителят на ВиК системно да го е уведомявал, че притокът в явозира намалява. Нено Димов дори позволявал отпускане на повече вода от „Студена“ за промишлени нужди.

Приблизителната щета е оценена на около 11 млн. лева. Според прокуратурата, ако министърът бил изпълнил задълженията си, язовир „Студена“ щял да има над 7 млн. литра вода – достатъчни, за да няма бедствено положение.

По време на делата за определяне на мярката за неотклонение на Нено Димов стана ясно, че „Стомана индъстри“ и „Топлофикация Перник“ плащали 13 ст. за кубик, за разлика от гражданите, за които цената била близо 2 лв. за кубик. Делото за водната криза беше образувано през декември 2019 година. Малко преди това около 97 хил. жители на Перник минаха на воден режим. Обвиняеми освен бившия министър са бившият шеф на ВиК – Перник, Иван Витанов и бившата зам.-кметица Севдалина Ковачева.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *