Необичайни употреби на олиото в домакинството

Освен за готвене, олиото може да има и други ползи в домакинството. Ето и някои от тях:

Полирайте мебелите

Със сигурност зехтинът е чудесен, за да подправите салатата, да потопите хляб или да омесите хляб. Но знаехте ли, че е идеален и за полиране на мебелите? Просто няколко капки с мек парцал. За да направите това да мирише по-малко като зехтин, добавете няколко капки от любимото си етерично масло.

Почистете лесно мерителните чаши

Когато правите някаква рецепта, която изисква мед или меласа, знаете колко е трудно да измиете чашата, в която сте ги премерили. Следващият път намажете с малко мазнина и те ще хлъзнат по стените лесно, без да оставят лепкави следи.

Улеснете ципа

Ако ципът на якето или дънките запъва, просто капнете няколко капки зехтин и той ще се плъзга по – лесно.

Почистете неръждаемата стомана и медните аксесоари

Нанесете няколко  капки зехтин върху уреди от неръждаема стомана или месинг с помощта на чист парцал. Те не само ще заблестят, но и ще предотврати появата на ивици, корозия и потъмняване.

Премахнете боята от кожата си

Ако боядисвате стената, е нормално да се изцапате. Вместо да търкат ожесточено, разтрийте с малко зехтин ръцете и оставете за няколко минути, след това изплакнете със сапун и вода.

Смажете пантата

Ако вратата или шкафът скърцат неприятно, сложете малко зехтин, за да предотвратите неприятните звуци.

Полирайте обувките

Лакът за обувки мирише ужасно. А зехтинът мирише на маслини. И не оставя петна по ръцете ви. Каква по – хубава причина да излъскате обувките си и да запазите кожата.

Почистете градинските инструменти

Малко зехтин върху градинските инструменти, преди да започнете да копаете, може да намали натрупването на мръсотия, ръждата и корозията.

Освежете кожените аксесоари

Намажете с маслиновото масло чантата или бейзболните ръкавици и оставете за 30 минути. След това избършете излишното.

Премахнете дъвките

Имате дъвка в косата? Случва се на всеки. натопете в зехтин малко парче плат и увийте кичура с дъвката. Оставете за 10 минути, а след това просто издърпайте от косата, пише Idei.bg.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *