Неплатена “Гражданска отговорност” изяде главата на полицейския шеф в Кресна

Началникът на Полицейския участък в Кресна Стоичко Калаузки бе уволнен дисциплинарно със заповед на директора на ОД на МВР – Благоевград комисар Дойчин Дойчинов. Най-тежкото наказание е наложено след дисциплинарна проверка,  образувана във връзка с нарушение на Закона за движение по пътищата на полицейския началник.

Дойчин Дойчинов

През юли той е засечен от пътни полицаи, че управлява личния си автомобил „Хонда“ без задължителната застраховка „Гражданска отговорност“, която изтекла преди около 9 месеца, поради което бил служебно дерегистриран. Според състава на дисциплинарна комисия с тези си действия Стоичко Калаузки е нарушил Етичния кодекс, тъй като се е поставил над закона, което е морално укоримо. Освен това е уронил и престижа на службата, тъй като случаят станал публично достояние, което предизвикало обществено възмущение под формата на коментари в сайтовете.

Заповедта за уволнение на Стоичко Калаузки е издадена на 25 ноември, а вчера той е депозирал жалба в Административен съд.

Припомняме, че само преди няколко месеца в същия съд се гледаха две дела по негови жалби срещу предишни дисциплинарни наказания. Стоичко Калаузки оспори наложеното му порицание със заповед на директора на ОД на МВР – Благоевград  Дойчин Дойчинов от 21 януари 2020 г. Той  бе наказан за една година с „порицание” заради три нарушения, установени от комисия, която извършила проверка по сигнал срещу него. Нарушенията, които открили, се изразявали в това, че като шеф на служба „Миграция“ не е провел инструктаж  на служителите преди провеждането на специализирана полицейска операция, че включил друг полицай за участие в акцията вместо негов колега, който бил планиран, и че не взел мерки за това, че в продължение на 5 г. служителка си тръгвала половин час по-рано от работа – в 17 ч. вместо в 17.30 ч.

В хода на делото станало ясно, че Стоичко Калаузки е искал 4 пъти отвод на дисциплинарната комисия заради тенденциозно отношение, като той твърди, че бил дискриминиран, репресиран и унизен. Като свидетели са разпитани полицаи от група „Миграция“, които твърдят, че им е провеждан устен инструктаж. При анализа на доказателствата съдията по делото счита, че не става ясно при какви конкретни обстоятелства са извършени посочените нарушения. За първите две се посочва, че са в разрез със заповед на министъра на МВР, а всъщност заповедта е подписана от главния секретар на МВР.

Според съдията вменените три дисциплинарни нарушения не се открояват с никаква особена тежест, нито са настъпили каквито и да е вредни последици от тях за когото и да било, поради което наложеното му „порицание“ е отменено. Решението бе окончателно и не подлежи на обжалване. 

Друг състав на Административен съд обаче потвърди дисциплинарно наказание от 6-месечно порицание, което било наложено на Стоичко Калаузки от полицейския директор заради типова бланка на заявление, която попълват чужденците за постоянно или продължително пребиваване в страната, която вместо във формат А4 била във формат А3. Заповедта на директора на ОД на МВР – Благоевград от 6 декември 2019 г. е потвърдена.

Стоичко Калаузки бе назначен като началник на ПУ – Кресна през март 2020 г., а вр.и.д. началник група „Миграция“ тогава става Зорница Папучарова. Калаузки има над 24-годишен стаж в МВР, като е работил в различни служби – РЗБОП и Икономическа полиция, и е многократно награждаван.

ИЛИЯНА ИЛИЕВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *