Неподозирани неща, които трябва да се държат в хладилник

Някои хранителни продукти задължително се държат в хладилника. За повечето от тях сме добре запознати. Никой не би посмял да държи прясното си мляко на плота в кухнята.

Има обаче и продукти, за които не подозираме, че е по-добре да бъдат съхранявани на хладно. Някои от тях ще ви изненадат.

Освен тях има и неща, нямащи нищо общо с хранителните продукти, които също е препоръчително да държим в хладилника, за да се удължи техния срок на експлоатация.

Сушени плодове

Нямаше да ви хрумне да държите сушените плодове в хладилника, защото са дехидратирани и издръжливи. Вярно е, че те не се развалят толкова бързо, колкото пресните плодове, но ако ги съхранявате в специално отделение в хладилника ще удължите срока им на годност до 6 и повече месеца, пише Az-jenata.bg.

Червено вино

Схващането, че червеното вино се пие топло е много популярно. Според някои специалисти по вината е най-добре червеното вино да се охлажда съвсем леко преди консумация – не повече от 30 минути в хладилника. Така вкусовите му качества и антиоксиданти се активират и носят множество ползи за здравето.

Салца

Салцата се приготвя от домати, лук, чесън. Всички тези продукти в комбинация с въздуха и високите температури се развалят бързо. Създават се условия за развитие на бактерии и окислителни процеси, които влияят зле на стомашно-чревния тракт.

Ябълки

Ябълките са сред най-издръжливите плодове. Въпреки това обаче е по-добре да бъдат съхранявани в хладилник. Това удължава свежестта им до няколко седмици.

Пресен джинджифил

Пресният корен на джинджифила може да издържи дълго, но е още по-дълготраен, когато се съхранява на студено. Увийте го в хартиена кърпа и го дръжте на място, недосегаемо за влагата.

Откъснати цветя

Може да ви се стори странно, но цветята ви също биха могли да бъдат съхранявани в хладилника. Те ще останат свежи и красиви по-дълго. Не е нужно да ги държите там през цялото време. Достатъчно е да пренощуват в хладилника. Това ще удължи красотата и свежестта им.

Кетчуп

Кетчупът е приготвен основно от доматен сос. Той се нуждае от ниски температури, за да е пресен и свеж по-дълго.

Лак за нокти

Още един нехранителен продукт, който е добре да бъде държан в хладилник. Лакът за нокти запазва консистенцията си дълго време след като е отворен, ако бъде съхраняван в хладилник.

Авокадо

Много хора държат авокадото си извън хладилника, защото то е един от иначе издръжливите плодове. Ако обаче го съхранявате в хладилника ще се радвате на свежестта му поне 3 седмици.

Ядки

Кой държи ядки в хладилник?! Учудващо, но факт. Ядките, държани на топло в помещението бързо започват да отделят масла, привлекателни за мушиците. Ако ги държите в хладилника, няма да имате този проблем.

Зехтин

Студено пресованият зехтин е пресен продукт, който трябва да се държи на студено. Ще се убедите колко по-дълго ще запази вкусовите си качества, ако спрете да го съхранявате в шкафа при олиото и оцета. Няма да помътнява и да се вмирисва толкова бързо.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *