Неуспелият заради 1 глас да стане кмет Б. Парлапански атакува изборния резултат в съда, категоричен: Балотажът беше предрешен!

Административният съд в Кюстендил под председателството на съдия Иван Демиревски даде ход на изборното дело срещу кметския резултат в село Пиперков чифлик. Решението на Общинската избирателна комисия атакува неуспелият кандидат за кмет от ВМРО-БНД Бойко Парлапански.

Каръкът подгони Парлапански на първия тур, когато един глас не му достигна да си осигури 51% и да бъде избран. Село Пиперков чифлик е атрактивно с разположението си до града – няма и 3 км. Населението е над 1000 души, има и добра инфраструктура.
Пред съда застанаха избраният за пореден мандат кмет на селото Стефан Котев и опонентът му Бойко Парлапански. Присъстваха председателят на ОИК – Кюстендил Венцеслав Механджийски, секретарят Тодорка Петкова Скрипкина, адвокат Михаела Крумова, представляваща заинтересованата страна – избрания за кмет на село Пиперков чифлик Стефан Котев, издигнат от Местна коалиция ГЕРБ.
„Настоявам за прекратяване на производството заради просрочена жалба от страна на Бойко Парлапански. Срокът е 5 ноември, тя е внесена на 7-ми същия месец”, заяви Михаела Крумова, адвокат на кмета Стефан Котев.
Секретарят на ОИК Тодорка Петкова също потвърди, че жалбата не е внесена в срок, и Бойко Парлапански поиска ръчно преброяване на бюлетините, но съдът го  отхвърли. „Протоколите на СИК не са подписани с особено мнение, нито с възражения по отношение на изборните резултати”, заяви съдия Иван Демиревски.
„Явявам се сам в съда. Нямам зад мен торнадо от адвокати и други такива. За мен този избор беше нечестен и продължавам да държа на това. Визирам първи тур, защото вторият тур беше ясен. Победих на първи тур със седем гласа повече. След това на база малките закончета, написани с дребни букви в ИК, респективно квадратчето „Не подкрепям никого“, ми бяха свалени процентите под 50% и се наложи да отида на балотаж, където всичко беше предрешено. Аз обаче реших да обжалвам, но виждам, че всичко, което поисках, се отхвърли”, каза след края на заседанието Бойко Парлапански.
„Опонентът ми няма никакво основание да обжалва резултата. Деветчленната комисия на СИК – Пиперков чифлик е подписала протокола без забележки, без никакво възражение. Може би става дума за лични амбиции на кандидат-кмета на ВМРО-БНД Бойко Парлапански. Още повече на втори тур, което по закон е забранено, в деня за размисъл той събра 10-15 човека в местното кафене с председателя на ВМРО – Кюстендил Георги Петров, даже и евродепутатът Ангел Джамбазки беше там, това според мен е углавно престъпление. Надявам се правдата да възтържествува”, заяви Стефан Котев, избран за кмет на Пиперков чифлик.

Административният съд ще се произнесе по жалбата с решение в срок.

ГЕРГАНА ИВАНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *