Не едно, а три активни свлачища застрашават къщи в Сарафово

Не едно, а три активни свлачища застрашават в този момент къщи за милиони левове на брега морето в кв. Сарафово.

Най-сериозно са застрашени къщите, които се намират вляво от централната алея, в посока северната част на квартала. Там е и най-активното свлачище. Буквално на няколко метра зад него – 4-5 м са оградите на първите къщи, които впечатляват със своята архитектура и мащабност, предава Флагман. Всяка една от тях струва милиони левове. Местните с право се притесняват, че ако свлачището не бъде укрепено, при следващите проливни дъждове щетите ще бъдат още по-сериозни.

Община Бургас вече е предприела всички необходими действия и от вчера в Сарафово са командировани специалисти на „Геозащита“, които изготвят СМР-тата за бъдещето брегоукрепване.

Плановете на местната администрация са за укрепване на цялата ивица в морския квартал. Финансирането се очаква да бъде осигурено от Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

Подобни мерки не са предприемани от 40 години, разказаха пред Флагман.бг местни жители.
В началото на 80-те години на миналия век са направени насипите зад плажната ивица. До 90-те е било забранено изграждането на къщи след улица „Морска“, но в първите години на демокрацията и със строителния бум е допуснато там да се строи.

Междувременно е започнало обезопасяването на свлачището на колелото на кв. Сарафово, което свързва Бургас с летището.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *