Не минерална, а преварена вода при камъни в бъбреците

Бъбречнокаменната болест (уролитиаза) е едно от най-често срещаните урологични заболявания. Дали поради климатичните особености, почвата или хранителните навици, но заболяването засяга немалко хора най-често в по-топлите страни. Докато в Швеция и Норвегия например от камъни в бъбреците страдат 3-5%, на Балканския полуостров, в това число и у нас, болестта поразява до 15%.

С други думи, у нас около 400 хил. души имат този проблем и България попада в ендемична зона с много по-голяма честота на уролитиаза. Основната препоръка за превенция е да се приемат повече течности, основно чиста вода – това значително намалява скоростта на образуване на камъни.
Особено важно е да се пие много вода през лятото, когато с потта и дишането се губи голямо количество течност.

Практиката показва, че през лятото броят на пациентите с уролитиаза се увеличава, а през есента и зимата идват много мъже с простатни заболявания – аденом, простатит, а жените – с цистит. За урологични пациенти се препоръчва преварена, а не минерална вода, въпреки че много хора я намират за по-полезна, пише Ретро.бг. Само напълно здрав човек може да пие спокойно, без да се притеснява за здравето си, минерална вода. Богатата на природни соли вода ускорява растежа на камъните.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *