Не правете тези 3 неща и ще намалите риска от смърт 4 пъти

Продължителното стоене на едно място – например работа на бюро в комбинация с дълъг сън и липса на движение, увеличава риска от преждевременна смърт, показват данните от мащабно австралийско изследване.

Дългият нощен сън може и да ободрява, но ако продължава над девет часа, комбиниран с над седем часа дневно в седнало положение и физическа активност под 150 минути седмично увеличава четирикратно опасността от преждевременна смърт. За целите на настоящото проучване авторите му от университета на Сидни са анализирали данни за 23 000 души.

Вземайки предвид всички фактори, свързани със заболявания – тютюнопушене, употреба на алкохол, нездравословно хранене, липса на физическа активност и нарушения в съня, изследователите са отчели кои комбинации крият най-голяма заплаха от преждевременна смърт.

Освен комбинацията от продължителен сън, прекомерно заседяване и недостатъчно движение, тютюнопушенето заедно с прекомерната употреба на алкохол и недостатъчен сън (по-малко от седем часа) също увеличава четирикратно риска от преждевременна смърт.

Други комбинации, които удвояват опасността, са липсата на физическа активност и прекомерният сън, липсата на физическа активност и прекомерното заседяване и тютюнопушенето и прекомерната употреба на алкохол.

„През последните години се увеличават доказателствата за вредата от прекомерното заседяване и се изяснява влиянието на съня върху здравето. Настоящото проучване е първото, което разкрива комбинирания ефект от тези фактори“, казва ръководителката на екипа д-р Мелъди Динг.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *