Не правете тези 5 неща на гладен стомах

“Ти си това, което ядеш” е поговорка, позната на всички. Но това, което правим преди хранене, също оказва голямо влияние върху здравето ни. Bright Side подбра 9 неща, които не бива да правите на празен стомах (не по-малко от 2 часа след последното ви хранене).

1. Да пиете лекарства 
Аспирин, парацетамол и други нестероидни противовъзпалителни средства не могат да се приемат на празен стомах. Не само че това намалява тяхната ефективност, но и причинява сериозни здравословни проблеми (като стомашно кървене).
Полезен съвет: Млякото намалява отрицателните ефекти на лекарствата. Ако нямате подръка, можете да измиете лекарството, но придружено от много вода. Задължително четете и листовката – някои лекарства не бива да се приемат с мляко.

2. Да пиете кафе 
Дори безкофеиновото кафе стимулира производството на киселина, което може да доведе до появата на киселини и други проблеми с храносмилателния тракт, ако се пие на празен стомах. Пропускането на закуската пък може да доведе до серотонинов дефицит и мрачно настроение през останалата част от деня.
Полезен съвет: Ако не можете да се откажете от навика да пиете кафе сутрин, консумирайте го с мляко или сметана: млечните мазнини ще намалят негативните му ефекти. Изберете естествено кафе, което е изсушено чрез замразяване.

3. Да пиете алкохол 
Ако го приемате на гладно, степента на абсорбция на алкохол се удвоява и е същата като при интравенозно инжектиране. А и след това ще страдате от тежък махмурлук. Бързото въздействие на алкохола върху организма не се разминава без отрицателни последици за черния дроб, сърцето и бъбреците.
Полезен съвет: Ако ситуацията не ви позволява да откажете дадена напитка, хапнете поне един сандвич – в идеалния случай такъв, който съдържа масло.

4. Да дъвчете дъвка 
Храносмилателната киселина, произвеждана при дъвченето на дъвка, разрушава лигавицата на празния стомах. Свръхчувствителността към смола, която се съдържа в тези продукти, пък може да доведе до гастрит. Освен това е научно доказано, че хората, които дъвчат дъвка, предпочитат вредни храни (пържени картофи, бонбони), а не плодове и зеленчуци.
Полезен съвет: Дъвките, съдържащи естествени подсладители (ксилитол, сорбитол), са по-малко вредни от тези със захар, цикламат или аспартам. Избягвайте да дъвчете дъвка повече от 10 минути, дори и на пълен стомах.

5. Да си лягате 
Гладът и ниските нива на глюкоза ни предпазват от заспиване и предизвикват повърхностен сън и ранно пробуждане. Интересното е, че липсата на сън увеличава нивото на хормоните на глада. Това е причината да ядем повече на следващия ден, след като пропуснем вечерята.
Полезен съвет: Преяждането преди сън също е лоша идея. Най-доброто решение е да хапнете млечни продукти, тъй като съдържат магнезий и калций. Тези елементи ще ви осигурят здрав сън.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *