Не само болестта на финансовия благодетел на лидера във Втора лига разчиства пътя на „Пирин“ към директната промоция в елита

Не само болестта на финансовия благодетел на лидера във Втора лига „Кариана“ Милан Йосифов е довела до отказа на тима от монтанското село Ерден от първенството, с което един от конкурентите на орлетата за директна промоция отпада от играта. Комплекса от причини, довели до решението за разформироването на отбора, разкрива вицепрезидентката Камелия Йосифова, която е дъщеря на клубния бос. Тя потвърди, че прекратяването на участието в шампионата ще стане факт след изиграването на заключителния есенен кръг и така няма да се налага прекрояване на класирането заради анулиране на резултатите дотук в кампанията. В отвореното писмо от името на ръководството на „Кариана“ се казва:

„Комплексни са причините ФК „Кариана“ /Ерден/ да преустанови участието си във Втора професионална футболна лига от 1 януари 2021 г. Една от тях е, че в момента здравословното състояние на собственика на клуба Милан Йосифов е нестабилно. От няколко месеца лекарите се опитват да се справят със здравословните проблеми на баща ми. Както е известно, проектът „Кариана“ е именно на Милан Йосифов. Само неговото силно желание и любов към футбола, подкрепата на семейството и успешно ръководеният бизнес позволиха на ФК „Кариана“ да се реализира успешно шест години, от които три в професионалния футбол. Благодарение на футболистите и добрата работа на треньорския щаб ФК „Кариана“ съвсем заслужено дълго време е лидер в класирането. Повечето специалисти в България не вярваха, че един отбор от село може да е начело и да превъзхожда съперници с традиции във футбола. Няма как с лека ръка да се сложи точка на нещо, което е градено с години, с много нерви и не на последно място – с много любов. За жалост живеем във време на пандемия, което също дава отпечатък върху живота в целия свят. Въпреки кризата през пролетта ръководството на ФК „Кариана“ не остави футболисти и треньори, както и техните семейства без заплати. Месечните възнаграждения се получаваха не на 50, не на 70, а на 100 процента в месеците, когато държавата бе затворена, докато в други клубове имаше драстични намаления. Така е и сега – винаги навреме се изплащат заплати и премии. ФК „Кариана“ не получава никаква помощ от държавата, средствата за издръжка са единствено от успешно ръководения бизнес на собственика на тима от село Ерден. Държавата помага на спорта в страната, но за едни е майка, а за други мащеха. За едни има милиони за стадиони, а за други – нищо. Със собствени средства клубът има затревен терен и терен с изкуствена настилка, където могат да се играят и официални мачове. С огорчение отчитаме, че за хората, които дават пари за спорта, няма данъчни облекчения, а нови и нови разпоредби и изисквания. Настояваме да се промени политиката на ръководния орган на българския  футбол – БФС. За всички е видно докъде стигнахме с любимата ни игра. Спомените от далечната 1994 година все повече избледняват, а светлина в тъмния тунел няма. ФК „Кариана“ си спечели уважението на много хора в региона и страната. Тимът от това малко село показа как трябва да се работи, за да има успехи. Не се съмнявам, че негативните реакции за преустановяването на участието на отбора са много. За жалост, когато в едно нещо се намеси и човешкият фактор, трябва да се взимат и трудни решения“.

Писмото е подписано от К. Йосифова, вицепрезидент на ФК „Кариана“.

ТОНИ КИРИЛОВ

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *