Нидерландия: Няма доказателства, че маските помагат

Докато редица европейски държави налагат изисквания за носене на медицински маски, включително на открито, Нидерландия има сериозни съмнения дали те помагат срещу коронавируса, предаде Politico, цитиран от fakti.bg.

„От медицинска гледна точка, няма доказателство за медицинския ефект в носенето на маски. Затова решихме да не налагане задължително носене”, заяви министърката на здравната грижа Тамара ван Арк след среща със здравни експерти и кметове.

Срещата се състоя, след като кметовете на Амстердам и Ротердам призоваха за задължително носене на маски в някои натоварени райони. Призивът им бе отправен след скорошно увеличение на заразените лица в тези градове. Ван Арк посочи, че градовете са свободни да „експериментират с инструментариум от мерки”, включително носене на маски, ако сметнат за необходимо.

Нидерландската позиция е в пълен контраст с нарастващия консенсус в Европа, че маски трябва да се носят на места, на които социалното дистанциране е трудно. Дори американският президент Доналд Тръмп призова американците да носят маски. По последни данни на сайта Worldometers в Нидерландия има над 53 000 потвърдени случаи на коронавирус, а жертвите са 6147.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *