В кюстендилското село Коняво добиха по 200 кг лимец от декар, няма къде да го предадат

Висок – 200 килограма от декар, е средният добив на лимец, прибран в кюстендилското село Коняво. Местната кооперация, председателствана от Райка Шумкова, вече пета поредна година засажда житната култура, особено актуална напоследък и сред жени, и сред мъже, заложили на здравословния начин на хранене. Село Коняво е и единственото в Кюстендилски регион, където отглеждат екологично хлебна пшеница.

„Досега продажбата беше нормална, 50-60 ст. за кг, просто няма цена за неолющен лимец. Давахме го на една фурна в София, хлебозавод. Миналата година обаче те си намериха олющен и може би вече им е по-изгодно, не взимат от нас. Те, хората, си го складират и на следваща година го ползват. Цената на хляб от лимец е много висока, а нашата цена е ниска. Все пак сме доволни и на 50 ст. да го продадем, горе-долу е нормално. Не влагаме торове, препарати, всичко е еко, всичко е чисто”, коментира Райка Шумкова.

Лимецът, уточнява тя, не е капризен за обработка. Земята се обработва като за жито, ечемик или точно като за всички останали житни култури. „Лимецът, тази пшеница, е от едно време, нашите деди сами са го сеели и с това са се хранили. Въпреки че цената на хляб от лимец е висока, много хора си купуват. При добро качество на зърното повече от 60 ст. за килограм няма как да се продаде”, категорична е Шумкова. Изкупвачите от години не дават повече пари, със съжаление констатира земеделката.

Иначе 2500 декара са площите с житни култури в голямото кюстендилско село. Средният добив от пшеницата е 250 кг от декар, а при ечемика 220 кг. „За момента годината е добра, все още довършваме жъненето на пшеницата. Имаме да жънем кориандър и царевица. Ние сме единствената кооперация, която се мъчи нещо да поддържа. Техниката е много стара, нямаме пари, за да купим друга и да работим с нови трактори”, допълва производителката.

ГЕРГАНА ИВАНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *