„Има такъв народ“ ще предложи нов вариант за кабинет, ако не бъде подкрепен – предсрочни избори

„Последните 3 дни беше излята уникална помия върху г-н Василев. Това започна от политическа партия, която трябва да припознава ГЕРБ като свой враг, а не нас”. Така Тошко Йорданов започна пресконференцията на „Има такъв народ”.

В този кабинет освен мен няма друг човек, свързан с НДСВ. Дори Любомир Дацов не е бил част от НДСВ по времето, когато бе зам.-министър. А сред номинираните за министри има много стойностни хора.

Едно от най-хубавите неща, които ми се случиха тази година бе, че имах възможност да комуникирам и да опозная лично другите 17 кандидати за министри”. Това заяви Николай Василев, на пресконференция на ПП „Има такъв народ”. В пресконференцията се включват и зам.-председателят на партията Тошко Йорданов, водачът на листа Филип Станев и Николай Василев, когото партията имаше намерение да номинира за министър-председател.

“Ако бяхме получили подкрепа, можете да бъдете сигурни, това щеше да бъде най-реформаторският и най-модерният кабинет в българския преход”, обяви още Василев. “През последните три дни се насочиха цунамита срещу мен и другите кандидати за министри”. 

Това заяви номинираният и оттеглен за премиер Николай Василев на първата си пресконференция.

Василев показа документ “Модернизирай България” с икономически приоритети, които наброяват над 300.

Кандидатите за министри бяха съвместно избрани и изплъчени от мен, Слави Трифонов и ръководството на партията, обясни Василев. Никакви чужди посолства нямат никакво отношение към кандидатите за министри, категоричен бе той. Общоприетапрактика не значи, че законът го изисква – не е задължилно лидерът на спечелилата партия да е премиер, каза Тошко Йорданов. Според него от 90-те г. това било практика, а така основна институция се превръщал Министерски съвет. Той обясни и, че именно затова Бойко Борисов “юркал своите депутати” в парламента да приемат или отхвърлят закони. Трифонов пък носел отговорността си.

Крайно време е в България да се сложи край на лидерщината, на човека спасител, на птичката, която носи пролетта. Г-н Трифонов демонстрира и това, че не трябва да се фокусираме в някоя лидерска фигура. Не сме държава в Южна Америка или някъде в Африка, настоя пък Филип Станев. Г-н Трифонов е на работа в момента. Работи в телевизия 7/8, каза Йорданов на въпрос къде е той и защо през 2013 г. е обещал да не влиза в политиката. Иначе това обещание било 3 г. преди референдума, а без политическа партия нямало как да свършат работата по него. “Ако имаше как да го направим без партия, щяхме да го направим”, каза Йорданов. Той обеща и в най-скоро време да обявят какви ще са промените в кабинета. Логично е да има разговори с останалите в парламента, доколкото разбрах президента ни свиква още в сряда, но ние тъй като поемаме отговорността за кабинета, ние отново ще представим нашия вариант, който ако бъде подкрепен, ще влезе, ако не – отиваме на трети избори. Тук отговорността е на другите партии, каза Йорданов.

Позицията ми за ББР е от 2002 г., тогава приватизирахме всички останали държавни банки. Тази идея е оттогава. За тези, които не искат да се приватизира, но да се управлява добре, нека попитам – като кое друго държавно дружество да се управлява през последните 32 г., след като примерите са единици?, попита пък Василев по повод идеята за приватизация на ББР.

“Не ми се видя много красиво, тази информация беше извадена селективно”, коментира Василев относно разговорите със служебните министри Асен Василев, Кирил Петков и Николай Денков да влязат в редовното правителството. Според него те били положителни герои и можело да работят много добре заедно. Освен това подчерта, че е нямало да ги поканят, ако не ги харесваха. Имали прилики, но и разлики – Василев бил голям поддръжник на членството в еврозоната, но това не можело да се каже за други министри. Той попита кога правителството се е ангажирало да вдигне данък печелба на 15% – от правителството или от чуждестранните медии. И още веднъж настоя, че той самият е за свалянето на данъка. Да привърженик съм на балансираните бюджети. Тази година с нищо не е особена. За мен особена година не е, че сме сложили маски, това е, когато има война, икономическа рецесия, световна криза и тн. Тази година нямаше нужда да залагаме 5 млрд. дефицит. Няма никаква нужда от това. За мен двете министерства – на икономиката и финансите трябва да имат няколко важни приоритета, сред които финансовите и капиталови пазари, коментира Василев.

Харесвам ролята си на представител на българския бизнес, където работя през последните 12 г., ще остана близък приятел и колега на господата, с които се запознах. Темата за астронавтите с основание предизвика много смешки, но когато бях дете имахме първите двама астронавти. Спомняте ли си каква голяма гордост беше това? Какво национално самочувствие? И оттогава спане.., каза Василев. Представете си колко сме оскотяли, след като една такава мечта предизвиква такива реакции, допълни го Тошко Йорданов.

Има такъв народ“ ще предложи нов вариант за кабинет. Това заяви зам.-председателят на партията Тошко Йорданов на пресконференция пред медиите. 

“Ние отново ще представим наш проект за кабинет, който ако бъде подкрепен, ще влезе в длъжност. Ако не бъде подкрепен, по-логично е да има предсрочни избори”, каза още Йорданов и поясни, че отговорността за подкрепата ще е на “Демократична България” и “Изправи се! Мутри вън!” 

„Имахме неформална среща с Мая Манолова не за договорки, а за среща между парламентарните групи за общи политики. За нас е по-логично да имаме партньори в “Изправи се! Мутри вън!” и “Демократична България”. За мен е учудващо, че за “Демократична България” ние сме по-голям враг от ГЕРБ. Не знам защо е така“, каза още Йорданов.

Ружа Игнатова нямам честта да я познавам, може би няма и да имам. Нищо общо нямаме с нея. Атанас Тилев е бил наш инвеститор между 2010 и 2012 г., след това управлява сам акциите си. Имаше обаче твърдения, че сме управлявали фондове на ДС. Имахме инвеститор от българско дружество, което няма нищо общо с ДС, отговори Николай Василев на въпроси дали има съмнителни бизнес връзки.

“Не можем да имаме агресивно или тоталитарно отношение към медиите. С колегата ми Йорданов нямаме усещането,ч е сме някакви невероятни политици. Ние сме сценаристи и журналисти. Нямаме усещането така да си повярваме както един пожарникар”, каза Филип Станев и напомни, че ИТН е била сред партиите инициатори за връщането на депутатите и журналистите в старата сграда на парламента. “Станишев няма нищо общо с фирмата, в която работя. Тя никога не е получавала обществени поръчки и еврофондове. Когато излязох от политиката казах, че моята мечта е да се пенсионирам без обществени поръчки и еврофондове”, заяви Николай Василев.

Колебания кой министър да поеме кабинета по екологията и околната среда е причината такъв да не бъде обявен от Слави Трифонов, обясни Тошко Йорданов. “Естествено, че ще има министър на водите и екологията”, допълни той и разясни, че служебният министър на финансите Асен Василев е получил предложение за този пост, както и за позицията вицепремиер с ресор еврофондове. Той обаче е отказал, защото искал да се води политика за растеж на държавния бюджет с дефиците – разминаване с политическата идея на предложение за премиер Николай Василев. Така с Василев се отказали да участват в правителство на ИТН служебните министри на икономиката и образованието. Не съм предполагал, че ДБ ще се фиксират над личността на Николай Василев. Ако знаех, може би щяхме нещо да обсъдим, каза Тошко Йорданов.


https://www.facebook.com/plugins/video.php?height=314&href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fnovinite.nova%2Fvideos%2F169713195149819%2F&show_text=true&width=560&t=0

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *