Николова: Започна сертифицирането и изпитването на машините за изборите

„Отговорните институции вече започнаха работа по сертифицирането и изпитването на машините. Всички участници в процеса искаме да бъдем сигурни в тяхната експлоатация и надеждност и аз вярвам, че и трите сертифициращи и изпитващи органа – Държавна агенция „Електронно управление“, Български институт по стандартизация и Български институт по метрология, ще свършат отговорно своята работа”. Това заяви вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова пред БНР. „Когато проверката на машините приключи, ще се направи демонстрация на начина, по който се действа с тях и се отчитат резултатите”, допълни тя.

Министър Николова коментира, че качествата на машините не се променят от факта дали са в държавен или в частен склад, когато те се охраняват от жандармерията. И допълни, че това е митнически склад, следователно се намира под специален разпоредителен режим, определен от държавата. „До него няма и не се допуска неоторизиран достъп”, категорична беше вицепремиерът.

Относно здравния протокол за провеждането на изборите министърът заяви, че той вече е утвърден. „Важни са както здравето и живота на хората, така и свободният избор”, каза вицепремиерът. И уточни, че е важно гражданите да се чувстват защитени и спокойни, когато отиват да подадат своя глас. По думите ѝ вече тече и ваксинацията на членовете на изборните комисии.

Вицепремиерът коментира и развитието на сектор „Туризъм”. „В последните седмици ситуацията в отрасъла се подобри значително”, каза тя. И цитира данни, според които от 1 декември 2020 г. до средата на февруари 2021 г. в местата за настаняване в България са пренощували над 550 000 туристи. От тях българските туристи са над 480 000, а чуждестранните гости близо 70 000, като те са предимно от Румъния, Турция, Украйна, Германия, Сърбия.

По думите на министър Николова възстановяването на свободен туристопоток и безопасно и безпроблемно пътуване е в основата на осъществяването на туристически дейности и е важно да се предприемат действия за сключване на двустранни споразумения за установяване на „зелени коридори“ с редица ключови за България пазари като Израел, Турция, Русия, Гърция, Полша, Украйна, Молдова, Чехия, Словакия, Германия и Великобритания.

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *