Николова: Празниците показаха, че бизнесът е дисциплиниран

„Празниците показаха, че бизнесът е дисциплиниран. Нямаме данни за нарушения и в трите зимни курорта”. Това заяви вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова по време на проверката ѝ в места за настаняване и ски зоната в зимния курорт Боровец.

Контролът, както от страна на Министерството на туризма, така и от всички останали органи, е безкомпромисен, коментира тя. Допълни, че чрез спазването на мерките може да се гарантира сигурността, но и бъдещето на сектора.

„Всяко нарушение, освен че води след себе си санкции, влияе директно и върху имиджа на страната, и върху оценката за сектора. А това е предпоставка за спадове, което в тази тежка ситуация не можем да си го позволим”, обясни министърът.

По думите ѝ, ако всички са дисциплинирани – и туристите, и представителите на бизнеса, ще може да се отчете сезон. В Европа курортите не работят, тук са отворени. Зимните спортове са много важни за здравето на хората, защото се закаляват. С радост виждам колко много скиори има, каза вицепремиерът.

Тя направи инспекция на кабинковия лифт в курорта, като разясни, че всичко трябва се дезинфекцира и се осигурява необходимата дистанция. Министърът отправи препоръка правилата да са на публични места, защото достъпността и информираността е много важна.

Урегулирахме въпроса за тоалетните, както и възможността за поставяне на малки пейки, за да може туристите, като си вземат храна, да има къде да се нахранят.

Вицепремиерът сподели, че се следи стриктно работата на ресторантите и дали има сменен режим. Работят само ресторантите в хотелите, при това с лимитиран час – 22 ч. Ако сме дисциплинирани, спазваме мерките и бройките на заразените и болни намалеят, ще може да обсъждаме и други мерки, облекчаващи ресторантите, бе категорична тя.

Министър Николова провери и как функционират ски гардеробите и информационният център в Боровец. По време на инспекциите тя бе придружена от Василия Константинова – изп. директор на „Бороспорт”, Георги Кочов – изп. директор на „Бороспорт”, Владимир Георгиев – кмет на община Самоков и Петър Попангелов – един от най-успешниите български състезател по ски.

С Попангелов Николова обсъди актуални теми за зимния туризъм. 

„Радвам се, че тук днес виждам много любители на зимните спортове, и се надявам интересът на гостите да се запази и в следващите студени месеци”, коментира вицепремиерът. Тя посочи още, че пътуванията и спортът в планината укрепват здравето, което именно в момента е най-важното. И допълни още, че те са безопасни, а на съоръженията и в местата за настаняване се спазват всички противоепидемични мерки.

Попангелов информира, че ски училищата са запознати с указанията за работа и стриктно се спазват изискванията за ограничаване броя на участниците в групите. Той посочи, че се следва препоръката да няма повече от 10 души в група, и подчерта, че е много важно да се изпълняват както противоепидемичните мерки, така и правилата за безопасен спорт.

Тема на разговора бе и търсенето на услугите на професионалните ски и сноуборд инструктори, като състезателят по ски подчерта, че интерес има отново дори и в този нетипичен сезон.

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *