Ниски изкупни цени: И тази година зеленчукопроизводители от Югозапада оставят десетки незасети декари

Ниска изкупна цена на зеленчуците българско производство отчитат производителите от Югозапада и тази година. Това е и причината много от тях да оставят десетки пустеещи декари, предава БНТ.

От 3 до 5 лева за килограм домати и от 2 до 4 лева за килограм краставици – това са цените в магазините. За сметка на това изкупните цени от производителите са три пъти по-ниски.

„Цените са от 60 до 90 стотинки на килограм при нас, а в София и другите големи градове – от 5-6 лева нагоре. Сметката на ни излиза. Аз съм тук под наем, отделно препарати, ток, вода“, обясни Василка Щърбева, производител.

Щърбева произвежда марули, краставици и домати, като посочи, че миналогодишната ѝ реколта от маруля е почти изцяло изхвърлена.

Друг производител – Красимир Симонски, обясни, че разликата идва заради прекупвачите. Проблем е и забраната за пръскане с определени препарати.

„ЕС ни забранява хубавите препарати, в същото време вкарваме домати от Турция, които са пръскани със същото“.

За да са на печалба, производителите трябва да продават стоката си поне на 2 лева, но е необходимо и ограничение на вноса, смята Симонски.

loading...


„Не трябва обаче да надвишава 7 лева в магазина. Проблемът е, че ние го даваме на стотинки, а хората го купуват на левове“, коментира той.

Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *