Нито един кандидат-гимназист не пожела да учи за „Оператор на компютър“ в обединените училища в Лъжница и Дебрен, закриват паралелките

Нито един кандидат-гимназист не е изявил желание да учи по професия „Оператор на компютър” в ОбУ /Обединено училище/ „Петър Берон“ в с. Лъжница, община Гоце Делчев, както и в ОбУ „Св. Климент Охридски“ в с. Дебрен, община Гърмен. Именно по тази причина въпросните две паралелки по специалност „Текстообработване“ в тези две обединени училища  няма да реализират държавен план-прием за учебната 2020/2021 г.

Впечатление прави, че на фона на миналогодишните 9 закрити паралелки преди първия етап на класирането след завършено основно образование, сега със заповед на началника на РУО Ивайло Златанов се закриват само тези две, за които има подадени по нула заявления. Във всички останали 121 паралелки с прием след 7 клас продължава участието в следващите етапи на класиранията.

Както „Струма” писа, за предстоящата учебна година бяха утвърдени 123 паралелки в 55 училища в Пиринско. Съгласно правилата за планиране и реализиране на държавния план-прием в неспециализираните, профилирани и професионални гимназии, в средните и обединените училища за област Благоевград е постигната целева стойност на 61.68 процента в СТЕМ профили и професионални паралелки – тоест, все по-голям дял ученици в гимназиален етап ще се обучават чрез методите на науката, технологиите, инженерството и математиката.

На фона на това нееднократно на работни заседания, форуми, обсъждания на план-приема и началникът на РУО, и директори са поставяли въпроса за целесъобразността от съществуването на т.нар. обединени училища. Както е известно, те бяха създадени с влизането в сила на новия Закон за предучилищното образование и имат право да обучават ученици до първи гимназиален етап – завършен 10 клас.

От общо 10 обединени училища в областта 7 са обявили прием за предстоящата година. Факт е обаче, че тези образователни институции от новия вид изпитват сериозни трудности, най-вече произтичащи от формирането на маломерни паралелки и тяхното финансиране. Конкретно ОбУ – Дебрен не успява да реализира прием в 8 клас за втора поредна година, след като за изминалата учебна година за паралелката „Текстообработване“ имаше подадени три заявления.

А иначе, при максимална пълняемост от 26 ученици, със 121 паралелки са осигурени места за 3146 кандидат-гимназисти, като седмокласници от тазгодишния випуск в областта бяха 2907, от които 2807 се явиха на Националното външно оценяване по БЕЛ и 2791 на НВО по математика. 

Приетите ученици в първия етап на класиране се записват до 16 юли включително. Тези, които искат да участват във второ класиране, трябва да подадат заявление до 16 юли в училището, в което са приети.

Учениците, които не са приети по нито едно от желанията, автоматично участват във второ класиране, което приключва до 20 юли 2020 г.

СТАНИСЛАВА ДАЛЕВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *