НОВАТА ВЛАСТ! Слави прави кабинет на малцинството с кадри на НДСВ и Костов

„Има такъв народ” няма да прави коалиция с нито една партия, а ще поеме самостоятелна отговорност за съставянето на кабинет. Това заяви вчера в официално изявление Слави Трифонов. Той представи и имената на проектокабинета си, като за министър-председател ще предложи Николай Василев

Николай Василев беше част от правителството на НДСВ и ДПС, водено от Симеон Сакскобургготски (2001-2005), както и от кабинета на БСП, НДСВ и ДПС начело със Сергей Станишев (2005-2009).

Николай Василев

От 2001 до 2003 г. Василев беше вицепремиер и министър на икономиката, а от 2003 до 2005 г. остана вицепремиер, но си смени ресора и пое Министерството на транспорта и съобщенията. В правителството на т.нар. Тройна коалиция той беше министър на държавната администрация и административната реформа.

След излизането си от властта Василев е управляващ партньор в „Експат капитал”. Според публикация на „Капитал“ част от „Експат капитал” е дружеството „Експат бета“, което още през 2008 г. се свързва със съпругата на Станишев – Моника Йосифова, и главната секретарка на административното министерство Биляна Дякова.

В „Експат капитал“ работи и друг бивш кадър на административното министерство – бившата зам. министърка Мария Дивизиева, която е родом от Разлог. Тя има пряко отношение към одобряването на бенефициентите по Оперативната програма „Административен капацитет“ (ОПАК), която министерството на Николай Василев управляваше. Към момента Дивизиева е медиен съветник на лидера на ПЕС Сергей Станишев.

С “Експат капитал” се свързва и Мария Бойчинова, предложена от Трифонов за финансов министър. В състава на проектокабинета личат имената и на други познати лица от НДСВ.

КАДРИТЕ

За вицепремиер и министър на вътрешните работи е номиниран Николай Радулов, който заема поста на главен секретар на МВР от февруари 1997 до декември 1998 г. – в служебния кабинет на Стефан Софиянски (1997) и за кратко в правителството на ОДС начело с Иван Костов (1997-2001).

Николай Радулов

През годините Радулов прави няколко опити да влезе в политиката. През 2013 г. той беше кандидат на коалицията между НДСВ, НПСД и ЛИДЕР на Христо Ковачки – „Център – Свобода и достойнство“. На парламентарните избори година по-късно Радулов отново беше кандидат-депутат, но този път от колаицията, доминирана от Николай Бареков и партията му „България без цензура“.

Радулов е осветен от Комисията по досиетата като лице с принадлежност към репресивния апарат на бившата комунистическа партия. Работил е като щатен служител към Столичното главно управление на МВР-ДС като разузнавач.

Дългогодишният дипломат и външен министър в служебния кабинет на Огнян Герджиков (2017) Ради Найденов е предложен за вицепремиер и министър на външните работи. Той работи в МВнР от края на 1992 г., през 2001 и 2002 г. е зам. министър на отбраната, а до 2005 г. е началник на кабинета на тогавашния премиер Сакскобургготски. Найденов е специализирал в Германия, Франция и САЩ и е бил извънреден посланик в Швейцария, Лихтенщайн и ръководител на посолството ни в Берн.

Ради Найденов

Предложеният за министър на икономиката Любомир Дацов също е познато лице от времето на НДСВ. Той е зам. министър на финансите в кабинета „Сакскобургготски“. Като заместник на тогавашния министър Милен Велчев, Дацов отговаряше за бюджетната политика и еврофондовете. Той е инициатор и координатор на въвеждането на програмното бюджетиране в България.

Любомир Дацов

За правосъден министър е номиниран адвокат Петър Илиев, който е основател и управляващ съдружник на Адвокатско дружество „Илиев и Партньoри”. Преподавател по „Конституционно право“, „Организация на правозащитните институции“ и „Правата на човека в юриспруденцията на българските съдилища“ в СУ „Св. Климент Охридски“. Илиев ръководи консулството на Барбадос в България.

Петър Илиев

През 2013 г. Илиев представляваше бившия депутат на БСП Иван Иванов пред Конституционния съд, който разглеждаше казус за потенциалната му несъвместимост като народен представител. Той възникна, след като Иванов беше назначем за зам. министър на вътрешните работи в кабинета на БСП и ДПС начело с Пламен Орешарски (2013-2014), но беше принуден да се оттегли само няколко часа по-късно. Причина за това стана фактът, че през 1995 г. Иванов е бил управител на шуменския клон на бившата силова групировка СИК.

Пламен Абровски е номиниран за земеделски министър. Той е адвокат, между 2010 и 2015 г. е бил част от Постоянното представителство на България към Европейския съюз, участвал е и в Съвета на министрите по земеделие и рибарство на ЕС. Бил е и юрисконсулт към Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ). В началото на юни пред БНР Абровски определи промените в държавните горски предприятия, предприети от служебния министър Христо Бозуков, като „добро начало“.

Пламен Абровски 

Начело на Министерството на отбраната Трифонов предлага Теодора Генчовска. Тя има над 10-годишен опит на различни нива във военното ведомство. Била е част от звената, работещи активно с НАТО и ЕС, както и експерт в кабинета на президента Румен Радев.

Теодора Генчовска

„Има такъв народ“ лансира още за министърка на финансите Мария Бойчинова, която също е работила в „Експат капитал“, става ясно от профила й в професионалната мрежа LinkedIn. Освен това е работила и за „Мерил Линч“ и „Джей Пи Морган“, а от май миналата година Бойчинова е в „Комерцбанк“ в Прага.

Мария Бойчинова

За министър на енергетиката е номиниран Красимир Ненов, който в момента е изпълнителен директор на ТЕЦ „Контур Глобал Марица-Изток“-3. Той е икономист и финансист, завършил е в САЩ и досега не е заемал държавни постове.

Красимир Ненов

Наталия Митева е предложена за министърка на образованието. Тя е завършила Колумбийския университет в САЩ. Има и магистратура по публични политики от Мерилендския университет.

Наталия Митева

За спортен министър пък е предложен адвокат Радостин Василев. Той се занимава и със спортно право и беше един от адвокатите на футболния ЦСКА по време на управлението на фирма „Титан“. По-късно беше част от екипа, който издигна и се занимаваше с кандидатурата на Любослав Пенев за президент на Българския футболен съюз (БФС).

Радостин Василев

Министър на регионалното развитие – Михаела Лашова. Тя е управляващ партньор в Cushman&Wakefield Forton. Има експертиза в недвижимите имоти и банковия сектор. “Фортън” е от най-големите консултантски компании в сферата на имотите на българския пазар, част е от групата AG Capital с основен собственик Христо Илиев. Лашова се присъединява към “Фортън” след петгодишна кариера в “УниКредит лизинг”, където ръководи отдела за големи корпоративни клиенти с дейности в недвижимите имоти. Във “Фортън” привлича за клиенти водещи международни инвеститори. От 2014 е посланик на Кралския институт на лицензираните консултанти в недвижимите имоти (RICS) за България, Македония и Сърбия.

Михаела Лашова

Министър на транспорта Христо Алексиев. В момента той е председател на управителния съвет на Национална компания “Железопътна инфраструктура”. Роден е на 19 септември 1980 г. Завършва политология в Пловдивския университет, а след това магистратура по “Международни икономически отношения” в УНСС. Между 2005 и 2007 г. е експерт в кабинета на министъра на транспорта. От 2007 г. е в системата на железницата, като негови ресори в НКЖИ са европроектите на инфраструктурната компания. През годините с жп търговете имаше редица скандали, като проектите се движат бавно, а изборът на изпълнители често е спорен. През 2017 г. Алексиев стана транспортен министър в служебното правителство на Огнян Герджиков, което го прави сред най-устойчивите кадри, като той остава в ръководството на НКЖИ през всички управленски рокади.

Христо Алексиев

Министър на туризма – Ивайло Кожухаров. Хотелиер и депутат в 45-ото народно събрание от листата на ИТН във Варна. Има бакалавърска и магистърска степен по “Туризъм” от Икономическия университет – Варна, както и магистърска степен по “Маркетинг” от УНСС. От 2003 до 2006 г. е рецепционист в курортното селище Албена, а от 2007 до 2009 г. е мениджър в търговското дружество, което управлява курорта. Между 2010 и 2020 г. последователно заема ръководни позиции във веригата “Тракийски хотелиери” и софийския хотел от веригата Best Western. През 2019 г. основава компанията за консултантски услуги в хотелиерския бранш Hotel Experts, а понастоящем е неин управител. Член е на УС на Българскатаа асоциация на професионалистите в мениджмънта на хотели.

Ивайло Кожухаров

Министър на труда и социалната политика – Лилия Иванова. До миналата година Лилия Иванова беше зам. министър на икономиката в правителството на Бойко Борисов. Тя беше освободена след началото на протестите заедно с министър Емил Караниколов, но кариерата й в държавната администрация е доста дълга. Още от 1998 г. досега заема различни длъжности – началник-кабинет на министъра на културата в правителството на Иван Костов, директор на дирекция в Министерството на държавната администрация и административната реформа, което се ръководеше точно от Николай Василев, главен секретар в Министерството на земеделието и храните при управлението на Мирослав Найденов от ГЕРБ, а след това и в Министерството на здравеопазването и в Министерството на младежта и спорта.

Лилия Иванова

Прави впечатление, че Трифонов пропусна да спомене Министерството на околната среда и водите и за него на беше обявена номинация.

Топ вирусологът и консултант към ООН д-р Велислава Петрова от Сандански е номинацията за здравен министър

Д-р Велислава Петрова

Д-р Велислава Петрова от Сандански, която е вирусолог в университета в Кеймбридж и здравен консултант към ООН, е предложението на Слави Трифонов за министър на здравеопазването. Д-р Петрова е изключително сериозен учен и бе сред полуфиналистите в конкурса „Най-изявените млади личности на България за 2021“ на TOYP Bulgaria. Тя бе номинирана в категория „Иновация в медицината“.

Велислава Петрова прави откритие, че вирусът, причиняващ дребната шарка, изтрива имунната памет на човешкия организъм, събирана след всяко заболяване от най-ранно детство, и така той увеличава риска от заболяване от други вирусни инфекции – включително такива, от които човек е преболедувал или срещу които е бил имунизиран, като полага основата за редица други изследвания в тази област.

Велислава Петрова започва докторантура с цел да се занимава и изучава имунната система. В този период се появява и технология за разчитане на гените, които произвеждат антитела. Първите 2 години работи върху разработването на метод, с който да се разчитат гените на всички антитела по едно и също време. Патентова го и малко по-късно започва работа заедно с научна група от Холандия.

Лекар от пернишката болница предложението за министър без портфейл

Антония Валентинова

Новото предложение на Слави Трифонов за министър без портфейл – д-р Антония Валентинова, е лекар в пернишката болница. Тя е на 28 години и е родена в Перник.

Валентинова, която е от ромски произход, положи Хипократова клетва през януари миналата година и след това започна като невролог в МБАЛ „Рахила Ангелова“. По-късно става анестезиолог, а месеци след това се прехвърля да работи в „Сити клиник“. До април е давала дежурства в пернишката болница.

Валентинова е завършила Медицинския университет с успех 5,25. Проф. Ивайло Търнев е неин ментор още от подготвителния курс. Определя я като “млад професионалист, много мотивиран лекар и позитивен човек”.

Валентинова ще отговаря за ромското население в България, ако гласуват предложението за Министерски съвет на „Има такъв народ“.

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *