Новата кметска управа на Благоевград с първа за мандата си санкция от 13 200 лв. за пристройката на VII СУ

Благоевградската фирма „Престиж Бизнес-93“ ООД успя да събори в Комисията за защита на потребителите една от последните заповеди на бившия кмет на града Румен Томов и новоизбраният градоначалник Илко Стоянов получи за изплащане първия извънреден разход от общинския бюджет в размер на 13 200 лв.

Жалбата на собствениците на „Престиж Бизнес-93“ Георги Шапков и Любен Янев е срещу решението на  Томов от 18.05.2021 г. да възложи строителството и авторския надзор на пристройката към СУ „Кузман Шапкарев“ на „Школото“ ДЗЗД – обединение между „ВДХ“ АД и „Хидрострой“ АД.

От процедурата за избор на изпълнител „Престиж Бизнес-93“ бе отстранена по редица причини, сред които липсата на Проект за подробен устройствен план. Дружеството обаче успя да убеди КЗК, че е подало документи съобразно всички изисквания на конкурсната документация, както и че комисията не е посочила никакви мотиви за избора на „Школото“.

Любопитното е, ча в решението на КЗК Р. Томов е посочен като вр.и.д. кмет съгласно Решение № 181 на ОбС – Благоевград от 21.04.2021 г. на Общински съвет – Благоевград, с което всъщност за вр.и.д. кмет бе избран Ясен Попвасилев. Въпреки объркването на комисията по сложния казус с бившия благоевградски кмет Р. Томов, който 2 г. води съдебни битки да остане на поста, но в крайна сметка не успя, по същество КЗК е постановила, че решението на кмета от 18.05.2021 г. за класиране на участниците и определяне на изпълнител е незаконосъобразно и общината следва да плати на жалбоподателя сумата, от която държавната такса за образуване на производството е  1700 лева, а адвокатското възнаграждение, платено от „Престиж Бизнес“, е 11 500 лв.

Решението на КЗК подлежи на обжалване пред Върховния административен съд в 14-дневен срок от съобщаването му на страните. От община Благоевград съобщиха, че ще обжалват, което е шанс да спестят глобата или поне част от нея.

Любопитното в поръчката е, че двете участващи в обединение „Школото“ фирми са на Велико Желев, бивш шеф на пътната агенция. През 2019 г. приходите му бяха изчислени на почти 300 млн. лв., получени основно от държавни и общински поръчки. Велико Желев е бивш шеф на Областно пътно управление – Варна, по времето на кабинета “Сакскобургготски” е съветник на регионалния министър Валентин Церовски, след това е назначен за зам. шеф и за малко – шеф на АПИ, бил е и съветник на регионалния министър Асен Гагаузов в правителството на БСП в периода 2005-2009 г.

На фона на десетките мегаобекти, спечелени от фирмите на Желев през последните години, интересът му към малката пристройка на благоевградско школо може да се обясни единствено с факта, че финансирането е държавно и гарантирано.

Припомняме, че пристройката на VII СУ беше защитена през МОН като единствен начин да се отговори на интереса на благоевградските деца към училището, което през учебната 2020/2021 записа 887 ученици. Въпросната сграда ще е на 3 етажа и в нея ще бъдат обособени 9 нови класни стаи. Миналата година община Благоевград спечели 4 проекта в сферата на образованието, един от които бе за VII СУ, чиято стойност ще е 1 627 641 лв., от които 1 588 800 лв. са безвъзмездна финансова помощ.

ВАНЯ СИМЕОНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *