Новата председателка на ОбС – Якоруда си върза заплатата към минималната за страната, вдига приходите на колегите си с 25 лв.

Избраният в края на декември 2020 г. нов председател на ОбС – Якоруда д-р Золейка Иланска написа първата си докладна записка до колегите си в ОбС и тя касае възнагражденията на съветниците. Предложението й е за промени в текстовете на Правилника за организацията и дейността на ОбС, които да „отвържат“ нейната заплата от тази на кмета Нуредин Кафелов и да гарантират на съветниците, че ще получават повече пари с всяко увеличение на минималната за страната работна заплата. Досега съветниците вземаха по 300 лв. на заседание, а Иланска предлага тази твърда тарифа да се замени с „1/2 от минималната работна заплата“, което към момента прави 325 лв.

Предшественичката на Иланска – бившата председателка Мердие Осман, се разписваше срещу 40% от заплата на Н. Кафелов, която от миналата година е 2500 лв. Вместо 1000-та лв. на Осман д-р Иланска предлага председателят на ОбС да получава твърдо 1,5 минимални заплати, или тя ще взема 925 лв. Това предложение обаче е предпоставка за следващи промени в правилника, защото следващият председател на съвета може да поиска да работи на пълен щат, а не като Иланска – „при нерегламентирано и ненормирано работно време“, и едва ли ще бъде склонен на толкова ниско възнаграждение.

Тъй като в Якоруда заплата получава и заместник-председателят на ОбС, шефката е предвидила увеличение и на неговите приходи. Досега той получаваше 60% от възнаграждението на председателя /555 лв./ за 2 часа работа на ден, а новото предложение е да се разписва срещу 1 минимална заплата, или 650 лв.

Докладната записка ще бъде вкарана на следващото заседание на ОбС, което е предвидено чак за 13 март. Тогава трябва да бъде приет и бюджетът на общината за 2021 г.

ВАНЯ СИМЕОНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *