HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan

Новата схема в ДАИ „заработила” над 100 000 лв.

Повече от 115 000 лв. са открити у 12-те служители на Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация”, които бяха арестувани по подозрения в корупция. Това стана ясно на брифинга на държавното обвинение днес.

12 от задържаните са изпитващи и заради акцията днес шофьорски изпити в София няма да се провеждат. Под стража са и двама собственици на автошколи.

Говорителят на държавното обвинение Румяна Арнаудова посочи, че досъдебното производство по случая е започнало на 14 май и в него са използвани и специални разузнавателни средства.

Така било установено, че буквално всекидневно неподготвени курсисти са предавали през собствениците на школите средства, които след това са стигали до изпитващите. С манипулация на жребия се гарантирало, че „подходящите” служители на автомобилната администрация ще отидат в „подходящата” школа.

„Установено е, че пари се дават на инструктора и на изпитващия от онези лица, които не притежават в достатъчна степен правоспособност за управляване на МПС. Както е казал един от задържаните: “Ние пари от тези, които могат да карат, не вземаме”, разказа Арнаудова, цитирана от “Фокус”.

Прокурор Иван Гешев обясни, че корупционните схеми са били на принципа „с малки суми, но редовно” – по между 50 и 100 лв., но от голям брой курсисти. По думите му ГДБОП разработвала групата от януари 2016 г.

„След проведените над 36 претърсвания и обиски на лица продължават и в момента да излизат различни суми от книги, в коли, кутийки, картини и т.н.“, посочи обвинителят.

Според него с действията си изпитващите „застрашават националната сигурност, защото така на пътя попадат хора, които нямат умения за моторни превозни средства”.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *