Иракчанин с български паспорт и братя от с. Буково влизат в хотелиерския бизнес край топлите минерални извори на Югозапада

Иракчанинът Самир Хади Алдулайми, който ремонтира машини за цигарената индустрия в собствена база до кв. „Струмско” в Благоевград, е поредният предприемач, решил да строи хотел в разложкото с. Баня. Фирмата му „Табак Текник” ще инвестира в местността Шабаница в землището на селото, известно с минералните си води. Хотелът ще е върху площ от 5,944 дка, на 3 етажа, с по 25 стаи на етаж, като на първия етаж в западното крило ще има балнеоложки и рекреационен център. Към целия комплекс се предвижда да бъдат изградени два басейна – вътрешен, разположен в рекреационния център, с диаметър 8 м и кубатура 77,87 куб.м, и външен басейн с обем 432 куб.м. Рекреационните съоръжения ще бъдат захранвани с минерална вода от Сондаж №6 от находище „Гулийна баня“, за което иракчанинът чака разрешение. По разчетите му ще са необходими 10 115 куб.м годишно.
С. Алдулайми нашумя преди няколко години като чужденеца, получил българско гражданство по свръхускорена процедура и намесата на тогавашния председател на Парламентарната комисия за борба с корупцията, депутата Яне Янев, който поиска проверка на законността на издадените от вицепрезидента Ангел Марин укази. През 2005 г. Хади бе получил по ускорена процедура – само за 16 дни, българско гражданство, като за него бе гарантирал бившият министър на икономиката Милко Ковачев. Според Ковачев иракчанинът имал особени заслуги и принос към икономиката на България, от 1995 г. извършвал търговска дейност в качеството си на собственик на еднолична фирма за търговия в Благоевград, като осигурявал работа на 120 работници и служители, освен това участвал в проект на Международния комитет на Червения кръст за възстановяване на протезните и ортопедични центрове в град Наяф, Ирак. В България пък развивал сериозен бизнес в сектора с търговия на цигари и ремонт и рециклиране на машини за цигарената индустрия, бил и генерален директор на „Юръпиън Тобако Сървисис” ООД, а от 2003 г. – и на фирма „Строй Комерс 2003”, с инвестирани в тази област над 2 000 000 долара.

В момента иракчанинът има още една фирма – „Роял Импекс” ООД, а дейността му е сериозно свита. По-рано Хади, който живее ту в София, ту в Благоевград, имаше няколко обекта в Банско, но те работят на ръба на фалита. Явно инвестиционното намерение в с. Баня е връщането му в хотелиерския бизнес.

Със собствен хотел до друг извор с минерална вода в Югозапада – този път в гърменското с. Огняново, смятат да се обзаведат братята Кадри и Сухат Мехрем. Въпреки че имената им са сходни по звучене като на иракчанина, те са от гоцеделчевското с. Буково. Хотела си те ще го строят чрез фирмата си „КСН Инвест” ООД, но срещу имената им в Търговския регистър изскача участието им в управлението на още 3 фирми.

Буковските братя са избрали за място на бъдещата си инвестиция 11,8 дка в местността Гюровица. За хотела те движат документи от миналата година, първоначално молбата им за разрешително получи отказ от РИОСВ – Благоевград като недопустима, 2 седмици по-късно стана допустима и в момента предприемачите са на финалната права. Екоинспекциите вече одобриха проекта на строителите за 5-етажна сграда с ресторант, кафе-аперитив,  стаи за настаняване, СПА център с басейн и фитнес зала, гаражи за 10 автомобила, паркинг с капацитет 50 автомобила, собствен  водоизточник от подземни води в рамките на имота и подходящо озеленяване на останалата площ.

Алдулайми и братята Мехрем очертават новата строителна тенденция в Пиринско, чийто приоритет вече не са областният център Благоевград и ски курортът Банско, а балнеоселищата с минерална вода. В момента в разложкото с. Баня с намерение да строят рекреационен център с 10 басейна са група столични ветеринари, обединени във фирма „Галба“ ООД, рекреационен мегакомплекс ще прави и фирма „Банско Терме“ ЕООД, планирала 5-етажен хотел със 144 стаи и няколко басейна, и много др. Поне 10 инвестиционни намерения са адресирани и към Огняново, сред тях е и това на гърменската кметица Минка Капитанова, която ще прави тук общински хотел.

ВАНЯ СИМЕОНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *