Нова бизнес тенденция! Бизнесменът Вл. Китанов вдигна над 5 пъти цената за 72 дка нива в с. Бистрица, адвокат Ал. Мановски нае 1 дка в Дъбрава…

Пет пъти и половина вдигна наемната цена на земеделски имот в землището на благоевградското село Бистрица фирма „Агроленд Инвестмънт“ ЕООД на благоевградския бизнесмен Владимир Китанов, който търгува със строителни материали чрез фирмата си „Влад Кит”, има и транспортна фирма. Това се случи вчера на таен търг в Благоевград за отдаване  на общински земеделски терени за срок от 10 г. Най- високата цена, дадена от Вл. Китанов, е за 72 525 кв.м нива в местността Цветкови круши в землището на с. Бистрица. Фамилия Китанови през последните няколко години инвестират усилено в сферата на земеделието,  като наеха доста общински ниви и градини в селата Дъбрава и Бистрица с идея да кандидатстват за финансиране по европрограми. Началната цена на нивата от над 70 дка бе 580,20 лв. без ДДС, а предложената, с която „Агроленд Инвестмънт“ ЕООД спечели наддаването, бе 3155,50 лв. без ДДС.

Друга благоевградска фирма – „Престиж-Агро“ ЕООД на Антон Укев, спечели четири земеделски имота, всички в района на с. Дренково. Той ще плаща на общината по 3963,76 лв. без ДДС на година за общо 115 867 кв.м ниви в местностите Миленково усое, Баба Чука и Мечовци. Любопитно е, че търг за 14 788 кв.м в местността Просията на с. Дренково не можа да се проведе, тъй като конкурентът на „Престиж-Агро“ ЕООД Кристиян Иванов не намери офертата си с ценовото предложение в плика с документите. „Изпаднал ми е някъде“, вдигна ръце безпомощно той, но не се възползва от предложението на председателя на комисията Румяна Чорбаджийска да го изчакат минута-две, за да намери друг плик, в който да вложи офертата си. Кр. Иванов спечели друга нива от 12 дка в района на Дренково за 620 лв. без ДДС, а наддаването за тази в м. Просията бе отложено за повторен търг на 5 октомври.

Бизнесменът Борислав Аршинков успя да се пребори за три земеделски имота, единият от 1,2 дка в с. Дъбрава за 80 лв., вторият от 844 кв.м за 10 лв. в района на „Орлова чука“, с предназначение „за земеделски отдих“, и неизползвана нива в местността Под Черквата в района на Старо Струмско с големина 812 кв.м, срещу 100 лв. без ДДС на година.

Благоевградският адвокат Александър Мановски също спечели 1 дка нива в землището на с. Дъбрава срещу 98,88 лв., при обявена цена от 14 лв.

При начална цена от 822,22 лв. Тодорка Христова предложи 1750 лв. за 39,153 дка в с. Дренково и спечели наддаването, пак там за 1150 лв. взе нива в местността Асланци.

Още две ниви в местността Асланци с обща площ 64 339 кв.м се разиграха на търга, нае ги Васил Иванов, който ще внася в общината 2895,20 лв. без ДДС годишно.

Животновъдката Искра Стоймирска, която има ферма в землището на граничното с. Обел, пък нае 10 дка в местността Милев рид за 185 лв. на година. Георги Чимев, Антон Георгиев, Петър Георгиев, Николй Попов, Георги Хайдушки, Десислава Димитрова и Димитър Червенков наеха по една нива в различни райони около града и близките села Еленово, Делвино и Покровник.

ДИМИТРИНА АСЕНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *