Нова наредба ограничава наличието на вода в сиренето

Ограничават до 60% водата в сиренето, предвижда нова наредба на земеделското министерство. Въвежда се и стандарт при използването на сухото мляко.

Наредбата предвижда, сухото вещество, както и маслеността в сиренето не трябва да са под 40%, а водата най-много 60%. И още: Ако в храната има имитиращи продукти, това трябва да е написано на етикета. Ако продуктът не е опакован предварително, трябва да има информация за съдържанието на имитиращ продукт на мястото, където се продава.

 Ограничение за съдържанието на вода в момента има само за бялото саламурено сирене, произведено по Българския държавен стандарт. Тя не трябва да е повече от 54%. За всички останали доза няма.

„Сирена под 8.50 – 9 лв. на рафтовете няма как да са нормално сирене и то е така, защото имаме някакво нормално съотношение между млякото, което се съдържа в 1 кг сирене и неговата цена.това сирене не може да претърпи нормалното зреене”, посочва, Димитър Зоров – председател на Асоциацията на млекопреработвателите.

Високото съдържание на вода в сиренето може да е опасно за здравето.

 „В някои случаи, далеч не във всички, при неправилно съхранение, висока температура и някакво друго странично замърсяване могат да доведат до по-лесно развитие на някакви вредни патогенни бактерии и да кажем – някакви вреди в самия продукт да настъпят”, посочва Димитър Димитров – експерт в Министерство на земеделието, храните и горите.

Килограм сирене струва между 7 и 15 лв. Според сметки на потребители, водата в него излиза много скъпа.

„Няма да казвам кои са марките, но се случва да има вода в сиренето. И честно казано с това, което сме яли преди на село се усеща разликата. Не е такава маслеността и се усеща, че не е точно направено от мляко”, посочва Елена Петрова, цитирана от NOVA.

Според наредбата имитиращите продукти трябва да се продават на отделен щанд. А ако има такива в храните, производителите трябва да го опишат в етикетите .

„Ако вие твърдите, че това е баничка със сирене, значи тя трябва да е със сирене. Ако баничката не е със сирене, на витрината трябва да сложите – баничка с имитиращ продукт”, посочва Димитър Димитров – експерт в Министерство на земеделието.

Изискването за съдържание на сухо мляко в млечните продукти остава същото – не повече от 20%.

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *