НОВА ОПАСНОСТ! Химически завод пред експлозия

Химически завод в близост до наводнения град Хюстън се очаква да избухне или да се запали в следващите дни, съобщава БиБиСи, пише пик.

По време на силните валежи от урагана Харви, заводът “Аркема” в Кросби е с не работеща охладителната система за химическите съединения, които трябва да се охлаждат и няма начин да се предотврати евентуален пожар. Заводът е спрял производство и дейност още в петък.

Най-малко 33 души са загинали от бурята. Американските енергийни доставки са засегнати, тъй като петролните компании закриха тръбопроводите.

Близо метър валежи в района са наводнили завода и са прекъснали захранването, съобщават от компанията. Резервните генератори също са наводнени. Заводът произвежда органични пероксиди и химикали, които могат да станат опасни при по-високи температури.

“Материалите сега могат да избухнат и да причинят последващ и интензивен пожар”, съобщава директорът Ричард Рауър пред Ройтерс. “Водата, която е на място и липсата на електричество, не ни оставят никакви опции да предотвратим това”, допълва той

Той смята, че огънят се очаква да бъде предимно ограничен до самия обект, но жителите на окръг Харис са евакуирани в радиус от 2,4 километра около завода като предпазна мярка. Евакуирани са и всички работници в района.

Спасителните операции продължават през нощта в целия засегнат от бурята щат. Хиляди хора са спасени от наводненият, а повече от 32 000 души все още са в спешни приюти. Хюстън, който е четвъртият най-гъсто населен град в САЩ, е силно засегнат и големи части от него остават под вода.

Градът също е ключов енергиен център. Бурята и последвалото наводнение унищожиха около една четвърт от капацитета на страната за рафиниране, като цените на петрола достигнаха две годишен връх.

Пристанище “Артър”, което е на около 120 км източно от Хюстън, също е силно наводнено. Кметът Дерик Фрийман заявява, че целият град е под водата и е призовал всеки, който е собственик на лодка да помогне.

Във вторник Хюстън прилага забрана за придвижване, за да предотврати мародери да грабят изоставени домове. Още 10 000 членове на Националната гвардия пристигат в Тексас, за да се присъединят към спасителните операции. Към момента има 14 000 спасители в района.

На пресконференция губернаторът на Тексас Грег Абът заявява, че щатът може да се нуждае от повече от 125 млрд. долара от федералното правителство, за да може да се възстанови.

Той предупреди, че “най-лошото все още не е свършило”, тъй като наводненията се очаква да продължат няколко дни.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *