НОВА ПЕРЛА В ЮГОЗАПАДА! Бизнесменът-политик В. Кацов с 2-ма съдружници вдигат балнеокомплекс бижу за 20 млн. лв.

Дупнишкият бизнесмен и лидер на ПП “Народен съюз” Вергил Кацов в съдружие със собственика на фирма “Каро трейдинг” Красимир Караиванов и автотърговеца Александър Янев от село Червен брег ще строят балнеоложки център за 20 млн. лв. в Сапарева баня. Вчера общинските съветници им дадоха разрешение да ползват минералната вода – по 2 куб.м в секунда.
Имотът от 20 дка заедно с 10-ина сгради, собственост на Министерството на транспорта, бе купен преди около година, като в сделката участваха братът на В. Кацов – Александър, и боксьорът Кубрат Пулев. По-късно Кубрат Пулев се отказа от своя дял в имота, който е на метри от гейзера в Сапарева баня, а в замяна Ал. Кацов му даде вилата си за над 1 млн. лв. в Сапарева баня, в която боксьорът сега развива туристически бизнес.
Вергил Кацов, Красимир Караиванов и Александър Янев представиха вчера проекта си за балнеосанаториум пред общинските съветници. Той включва лукс сграда на 25 000 кв.м разгъната площ с 4 басейна, 12 вида екзотични сауни, няколко заведения, балнеоцентър с всички екстри и с капацитет за 2000 посетители. Ще се отворят 600 работни места за административен и обслужващ персонал.
“Този санаториум е уникален. Подобен има само в Будапеща”, категоричен бе архитектът Станимир Михайлов.
Единият от собствениците – Красимир Караиванов, преди време купи от община Сапарева баня и хижа “Здравец” на Паничище за 380 000 лв. и вложи над 2 млн. лв., за да я превърне в частна ловна вила с 19 лукс стаи. Караиванов е собственик и на големи ловни полета в Рила планина. Другата новина от курортната община е, че ще се отглежда женшен в землището на Сапарева баня. Китаецът Би Юн Чой дойде вчера в Сапарева баня, за да присъства на заседанието на ОбС. Местните парламентаристи учредиха съвместно дружество между китаеца и общината с капитал от 4000 лв., разделен поравно между общината и Би Юн Чой. Екзотичната култура ще са отглежда първоначално на 50 дка.
Женшенът е взискателно растение, клоните му трябва да се огряват от слънцето точно определено време от деня, въздухът трябва да е леко влажен, за да може да се развива добре, и районът на Сапарева баня отговаря на тези условия.
Както “Струма” писа, преди около година същият китаец огледа и земите в община Дупница, но там до старт на идеята за отглеждане на женшен не се стигна.
Търговското дружеството ще се управлява от двама управители – общинския съветник от ГЕРБ в Сапарева баня Любен Кръстев и китаеца Би Юн Чой.
ЙОРДАНКА ПОПОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *