Нова такса “смет” от 2022-а! Броят ни поединично колко хвърляме?

Новата такса “смет”, която се очаква да бъде по-скъпа за много от хората в страната, ще влезе в сила в началото на 2022 г.

Това решиха депутатите от бюджетната комисия в парламента, които приеха на второ четене промените в Закона за местните данъци и такси.

Реформата, която ГЕРБ опитва да въведе в пресмятането от 2013 г., предвижда данъкът да се изчислява не по данъчната оценка на имота, а по реално изхвърленото количество боклук на член от семейството.

Промените обаче се отложиха за пореден път, след като народните избраници възприеха тезата на Националното сдружение на общините (НСОРБ), че предстоящото преброяване на населението и жилищния фонд ще даде по-пълна картина за имотите и обитателите им.

Депутатите решиха още, че при деклариране на повече от едно жилище като основно – данъчните облекчения за всички имоти ще отпада, докато собственикът не предостави коректна информация в общината.

Данъкът на автомобилите през следващата година също няма да скача рязко. Тепърва общините ще тестват как ще работи новият модел на облагане на собственици на автомобили, но все още нямат готови сметки с колко ще се вдигне данъка в различните общини.

Данъчните администрации получиха отсрочка за изчисляване по новия модел и ще са готови с налозите до 31 януари догодина, а не както обичайно до 30 ноември на предходната.

Общинарите имат нужда от време, за да изчакат влизането на Закона за местни данъци и такси в сила, да успеят със сметките и да направят обществено обсъждане.

Досега собствениците на коли плащаха на имуществена база, която се формира от мощността на автомобила и годините му. Сега вече се добавя още един компонент – екологичен, според който ще плащаме повече или по-малко от това колко замърсява колата му, но и в коя община живеем.

Информацията за категорията на автомобила (ЕВРО) общините ще получават от КАТ през система за автоматизиран обмен.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *