НОВА ТЕНДЕНЦИЯ! Брокери: Селски къщи и комплекси с дворно място изпревариха по цени апартаментите в Банско

Ръст в цените на някои имоти в района на Разлог и Банско отчитат от агенциите за недвижими имоти. Това важи за добре поддържаните имоти, а най-търсените на пазара след извънредното положение  са тези в комплекси и малки жилищни сгради, както и селските къщи. Интересен е фактът, че цените на къщите в Баня и Добринище към момента изпреварват тези за апартамент в Банско. Около 600 евро на кв.м е цената на къщи в двата малки курорта, а средната продажна цена в Банско е около 400-450 евро за квадратен метър. Естествено, цените за къщи в зимния курорт също са по-високи, но такива имоти са рядкост. Брокери споделят, че настоящите цени са леко над нивата от последните години.

„Естествено, коронавирусът повлия върху пазара, но не доведе до  спад в цените, и дори наблюдаваме ръст за добре поддържани имоти в комплекси, малки жилищни сгради и селски къщи. Смело можем да твърдим, че след извънредното положение доста хора започнаха да търсят селски имоти. Самият пазар за такъв тип имоти се активизира, както от страна на купувачи, така и от страна на продавачи. Също забелязваме голям интерес към апартаменти с прилежащо дворно място на партерни етажи. Това са и най-търсените видове собственост на пазара след извънредното положение. Ситуацията наложи да работим дистанционно и при нетипични условия, да бъдем гъвкави, инициативни, да преустрояваме и дигитализираме още повече дейността си. Видео огледи продължаваме да правим и към момента, и това стана част от ежедневието ни. Повечето клиенти търсят апартаменти в града за живеене с досег до природата и чистия въздух. Извънредното положение накара много хора да инвестират в такъв тип имоти, а някои ги избраха и за работа под формата на „хоум офис“. Най-сигурният начин за влагане на средства си остава инвестиция в недвижим имот”, споделя брокерката с офис в Банско Ева.

Ева

Колежката й Паолина  също сподели, че пандемията от коронавирус е принудила агенциите да работят дистанционно, но пазарът не е  спирал, както по отношение на търсенето, така и по отношение на предлагането.

„Периодът на извънредната ситуация и затварянето на Банско беше изключително интересен за нас, защото на пазара останаха активни клиенти със сериозна мотивация да купуват или продават. Доста от клиентите се насочиха към покупка на имот в съседния град Разлог и региона. Екипът ни спазваше най-строги мерки за безопасност и успявахме да изповядваме сделки с предварително заявени срещи. От изминалите години имаме на разположение технологиите, нужни за провеждането на онлайн огледи, и не беше нещо ново за нас”, допълни  Паолина
От агенцията споделят, че повишен интерес се наблюдава и за къщи  в разложките села Бачево, Годлево, Горно и Долно Драглище и Добърско. Спокойствието и възможността за уединение, както и по-достъпните цени, привличат интереса на купувачите към тях. Цената на квадратен метър е около 200 евро. Българи, които искат втори дом в планината, са основните купувачи към момента, а картината на чуждестранните е много пъстра и разнообразна – чехи, британци, македонци, сърби и руснаци.
„Благодарение на текущата ситуация пазарът започна да се балансира и интересите на продавачи и купувачи се стабилизират и се споразумяват по-лесно. Ситуацията с продавачите е предимно британци и руснаци“, допълниха още от офиса на агенцията в Банско.

ЯНА ЙОРДАНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *