НОВА ТУРИСТИЧЕСКА АТРАКЦИЯ В ДУПНИЦА! Работници слагат последни щрихи на панорамния мост над с. Бистрица, от който се виждат пет планини

Работници сложиха последни щрихи на атрактивния висящ мост в м. Софраджик над дупнишкото село Бистрица, от който се виждат красотите на пет планини – Осогово, Витоша, Рила, Конявска и Верила. Съоръжението е дълго 20 метра и е разположено на 950 м надморска височина. Идеята на община Дупница е чрез него да се привличат туристи и търсачи на силни усещания. От моста при хубаво време погледът стига чак до село Овчарци в община Сапарева баня, като на длан се виждат Бистрица, Дупница, а в далечината и Бобов дол.


Почти завършеният мост

Идеята за моста се роди преди около година, неин автор е кметът на селото Кирил Огненски, а общината подкрепи проекта, като отпусна от бюджета 50 000 лв. за материали и изграждане на съоръжението в местността Софраджик. Мястото е като тераса /софа/, откъдето идва и наименованието на местността. Легендата гласи, че беят се качвал на Софраджик и оттам наблюдавал селото и стадата, които пасели по полето.

Днес Бистрица се превръща в атрактивна туристическа дестинация за преходи в Рила, а перспективата на населеното място е да развие и балнеотуризъм. Миналата година беше установено, че край селото има подпочвена минерална вода, и в момента тече процедура за сонадж на мястото, където се предполога, че е изворът .

Възрастни жители си спомнят, че по времето на социализма ежедневно през Бистрица са преминавали десетки туристи от Германия, Полша, Чехия… при преходи към хижа “Иван Вазов”.

ЙОРДАНКА ПОПОВА 

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *