НОВА ЦЕНОВА БАЛТИЯ! Олиото поскъпна с 1 лв., литърът се продава на 3 лв. в кварталните магазини в Благоевград

Цената на олиото рязко скочи нагоре и бутилка от 1 л вече се продава за 3 лв. Това показа репортерска проверка в няколко магазини в Благоевград. „Нямам никаква представа защо толкова се увеличи олиото. Нито пък някой от търговците в складовете на едро обяснява. Това са цените и толкова. Не мога да не заредя магазина с олио. Не знам как ще запазим клиенти, как ще оцелеем“, казва продавач в малко квартално магазинче в жк „Запад“. Той предлага три вида марки олио – всички на 3 лв. 

В близкия магазин за плодове и зеленчуци цените са сравнително по- ниски, литър „Клас олио“ е 2,30 лв., „Бисер“ – 2,50 лв., а „Калиакра“ – 2, 60 лв. Олио от марката „Зарина“ се предлага в туба от 2,7 л за 5,20 лв., т.е. литърът е под 2 лв. „От една седмица започнаха да се качват цените. От 1,75 лв. цената скочи на 2,35 лв. в склада”, обяснява младата продавачка зад щанда. Клиентка, която пазарува, е категорична: „Вдигат цената на олиото, защото сега е сезонът на лютениците и туршиите. Като спрат хората да правят зимнина, и ще паднат. Така беше и миналата година“. Тази версия се струва неправдоподобна на друга клиентка, която  добавя, че не е забелязала да има презапасяване с олио. „Може да има дефицит на олиото, заради голям износ. Или пък да е поскъпнало, защото е станало по-рафинирано, в което дълбоко се съмнявам, защото, като го сложа на тигана, и започва да пръска. Значи му слагат вода и някакви примеси.   Не виждам логика да се вдигат цените, освен ако не са скочили разходите на производителите – за заплати и данъци, което едва ли е така”, опитва да се намери отговор за скъпото олио Иван Баничарски.  По 3 лв. литъра е олиото, което се предлага в голям супермаркет на ул. „Марица“. По 2,80 лв. е цената на най- масовите марки олио в магазин на ул. „Илинден“, предлагат и по 2,40 лв. олио „Брама“ от Габрово, което не е толкова популярно. В друг малък хранителен магазин на ул. „Илинден“ олиото е на цена 3,20 лв. „Цената на олиото скочи фрапиращо с 1лв. Преди го продавах на 2,20 лв., сега на 3,20 лв., като слагам надценка 30 стотинки, в която калкулирам разходите. Циркът в държавата е голям. Раздадоха по 50 лв. на пенсионерите и всичко започна да се увеличава. Цените са фантастични. Лошото е, че няма къде да отидем, а Благоевград замира“, казва примирено магазинерката, която от 30 години се занимава с търговия.

Олиото беше един от най-търсените продукти вчера и в хипермаркет на голяма търговска верига. 5 л туба олио „Калиакра“ се предлагаше за 10 лв. , или по 2 лв. литъра, и хората масово купуваха, защото им се виждаше изгодно и „на сметка“. С 30 стотинки е скочила цената на 1 литър олио през последната седмица в една от големите бази за бутилиране в Благоевград. Докато стигне до крайния потребител обаче, цената се е увеличила с 90 стотинки.

БЕТИНА АПОСТОЛОВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *