Новите лидери! Стоян Стоев: ГЕРБ ще бъдем опозиция на всяко решение, което спира развитието на Сандански

  • Подаваме ръка за всеки смислен проект
  • Очакваме от следващия месец в Сандански да има безплатни детски градини, както от ВМРО обещаха
  • Избрахме да не участваме в управлението, за да бъдем коректив и ясна алтернатива

Стоян Стоев има над 15 години мениджърски опит на ръководни позиции в български и международни компании. Избран за общински съветник на последните местни избори, той участва и в комисията по инвестиционна политика, европейски фондове и международно сътрудничество в местния парламент. Новият общински ръководител на ГЕРБ – Сандански е и магистър по информатика. Владее свободно английски език. Семеен, с две деца.

– Г-н Стоев, само преди дни бяхте избран за новия ръководител на общинската структура на ГЕРБ в Сандански. Поемате организацията в един тежък момент, какви цели си поставяте?

 – Това е голямо предизвикателство. Моментът е тежък дотолкова, че преживяхме изборна загуба след много години, в които винаги получавахме доверието на хората. Трябва да потърсим причините за това преди всичко в себе си. Сега е нужно да бъдем още по-активни и още по-открити. Но не е моментът да драматизираме. Защото все пак сме първа политическа сила в Общинския съвет, може да е с малко, но получихме най-голямо доверие на последните избори. Но разбрахме и чухме това, което хората ни казаха – нужна е промяна. Затова и избрахме да се отдръпнем назад – не издигнахме кандидат за председател на Общинския съвет, въпреки че можехме да го направим. ГЕРБ е ясна опозиция на сегашното управление и в бъдеще смятам, че ще докажем, че сме и единствената алтернатива. Защото едно е да обещаваш, а съвсем различно да постигаш резултати.

 – Това означава ли, че оттук нататък ще бъдете опозиция на ВМРО по всяка тема и да очакваме ли остри сблъсъци в Общинския съвет?

 – Смятам себе си за диалогичен човек. Всяко решение, което ще доведе до развитието на Сандански, ще получи нашата подкрепа. Общинските съветници от ГЕРБ искат само едно – общината да продължи да се развива възходящо така, както бе през последните години. Но същевременно ще изискваме и ще настояваме да не се забавя темпото. Нещо повече, последните избори бяха спечелени от нашите опоненти с много обещания. Ние бяхме много по-умерени, говорехме за това, което знаем, как и в какви срокове може да се случи. Направихме и една от най-конкретните предизборни програми изобщо в България, в която нямаше нито една обща фраза, а само ясни проекти, голяма част, от които с осигурено финансиране. Нашите опоненти избраха друг подход и в крайна сметка получиха по-голяма подкрепа. Сега обаче трябва да изпълнят поетите ангажименти. Смятам, че така е честно и отговорно. Така че ние ще бъдем коректив и за изпълнение на тяхната програма – такава, каквато я обещаха на жителите на община Сандански.

 – Дайте примери с подобни ангажименти, които ще следите кога и дали ще бъдат изпълнени?

 – Всички, които живеем в Сандански, знаем какви бяха основните ангажименти, които бяха поети. Първият бе за безплатни детски градини в цялата община. В началото на нова финансова година сме и сега е най-нормалното и подходящо време това да се случи. Една от най-големите критики към управлението на ГЕРБ бе, че не успяхме да подобрим състоянието на булевард „Европа” преди изборите. Нашата логика бе, че е нужно не просто да се смени асфалтовата покривка, но и подземната инфраструктура. Да бъде направен и изцяло нов вход на града. Нашите опоненти смятаха, че много по-бързо могат да реализират всичко това, така че ще очакваме до средата на 2020 г. булевардът да бъде реновиран. Не ме разбирайте погрешно – ние искаме тези проекти да се случат и ще подкрепим сегашното ръководство с всичко, което можем. Нещо повече, за да покажем, че искаме да има приемственост, досегашният кмет на общината Кирил Котев остави пълен списък на г-н Стоянов с всички започнати проекти – много от тях вече са с осигурено финансиране, само трябва да се започнат. За всеки от тях е събрана информация с възможностите за реализацията им и какво трябва да се съблюдава, за да се изпълнят максимално ефективно. Не казваме, че трябва да следват това, но показахме, че искаме да се работи градивно и че ние сме насреща за всяко смислено предложение. Но и ще бъдем яростна опозиция на това, което спира развитието на Сандански.

 – Не мога да не Ви попитам и какви според Вас са причините за последната загуба. Каква е оценката Ви за Кирил Котев – и като кмет, и като ръководител на общинската структура на ГЕРБ?

 – Последните 4 години бяха едни от най-успешните за развитието на община Сандански. Няма да е пресилено да кажем, че са най-успешните от демократичните промени досега. Изключително много бе свършено – и за инфраструктурата, и за образованието, и за цялостния облик на града и общината ни. Да, загубихме изборите за кмет, но оставяме една подредена и работеща община с десетки подготвени и спечени проекти. Въпреки това г-н Кирил Котев направи нещо, което много рядко виждаме в нашия политически живот – подаде оставка от всички постове, които заемаше. Много хора пропускат, че той бе избран и за общински съветник – въпреки това депозира своята оставка и оттам. Така че всичко това заслужава уважение. Надявам се сега да успеем да надградим направеното до момента и да го развиваме.

 – Кажете няколко думи за Вас в личен план?

 – Трудно е човек сам да говори за себе си. Роден и израснал съм в Сандански. Тук е семейството ми, приятелите. Преди години бях сред учредителите на местната структура на ГЕРБ в Сандански. Всъщност бях и първият й ръководител, но тогава бе много динамичен период за мен в личен план. Заемах висока мениджърска позиция в една от най-големите телекомуникационни компании с чуждестранно участие у нас, налагаше се много да пътувам – и в България, и в чужбина. Тогава избрах да дам приоритет на личната си кариера. Сега, близо 10 години по-късно, след като вече имам семейство, което съм създал тук, разбирам, че няма по-важно от развитието на мястото, което обичаш и на което принадлежиш. Затова и приех да бъда кандидат за общински съветник на последните местни избори и сега това ново, още по-голямо предизвикателство – да ръководя местната структура на най-голямата партия в България.     

ЛИДИЯ МАНЕВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *