Новите селски кметове в Кюстендил получиха инструкции как да действат при тежка зима

Общинската управа в Кюстендил свика на първо заседание кметовете и кметските наместници на селата, избрани за новия мандат 2019-2022. Акцент беше предстоящият зимен сезон и организацията по подготовка на места, уточни Пламен Илиев, кмет на село Соволяно.
„Целта е да бъдат предприети своевременни действия от страна на кметовете по места, за да няма изненади. Ясни са фирмите, които ще поемат снегопочистването, а работа на кметовете по места е да осигурят почистването в крайните улици и пътеки”, допълни управникът.
Ивайло Чалъков, експерт в направление „Отбранителна и мобилизационна подготовка” към община Кюстендил, запозна подробно кметовете какво да предприемат конкретно в рамките на населеното място при тежки зимни условия, уверявайки ги, че няма да бъде оставен нито един бедстващ човек и че ще бъдат осигурени своевременно стоки от първа необходимост. За целта ще бъде използвана високопроходима техника.
„Има актуализиран списък за предоставяне на социални услуги в отделните населени места на лица, в т.ч. родилки, трудноподвижни, хора на хемодиализа и бременни жени. От снегопочистващата фирма имат задължение до входа на тези лица да почистват, за да може единната система да стигне до мястото и да осигури помощта, от която имат нужда”, уточни Ивайло Чалъков.
Искра Стоилкова и Камелия Гребенарова от Инициативна група за Слокощица запознаха кметовете с инициативата си да събират отпадъци и да ги предават на вторични суровини, а с получените средства от това да облагородяват селата или да помагат за тяхното местно развитие. Събират се средства за изграждане на детска площадка от рециклирани материали.

ГЕРГАНА ИВАНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *