Новите трендове в технологиите за производство на матраци

Бързият темп, с който се развиват технологиите за производство на матраци, показва нарастваща тенденция в избирането на качествено легло, което да осигури по-добър сън. С други думи, хората са осъзнали, че това как спят, е ключът към здравословния и активен начин на живот.Опитът да спестите пари, чрез закупуване на евтин матрак, от по-нисък клас, може да окаже отрицателен ефект върху вас. Тялото, обикновено се нуждае от намаляване на напрежението,добра опора и мускулна релаксация, за да може да се зареди с достатъчно енергия за следващия ден.

Според специалистите на E-sleep.bg oсвен закупуването на правилния матрак, от съществено значение е и продължителността на почивката. За съжаление, времето за сън е едно от първите неща, които хората с натоварен график жертват, в полза на повече продуктивност. Въпреки че може да ви изглежда примамливо да отложите заспиването си, за да отговорите на още един имейл или да проверите още един доклад, тази жертва работи срещу вас. Освен че е опасно за цялостното здравословно състояние, лишаването от сън вреди и на вашата продуктивност. Проучванията показват, че само една безсънна нощ, може да доведе до намаляване на способността да се фокусираме, да мислим творчески и да вземаме важни решения.

Качественият сън върви ръка за ръка с удобното легло. Много компании за матраци, работят усилено за да предоставят възможно най-добрите продукти на пазара, именно поради тази причина. Интеграцията на нови технологии, помага на много марки да се справят със специфичните проблеми, свързани със съня.

Кое прави съвременните матраци толкова добри?

 • Хибридна структура. Това е комбинация от различни видове материали, в резултат на което се получава един феноменален матрак. Обикновено те са изработени от пружини и латекс, като може да съдържат и мемори пяна, която осигурява допълнителен комфорт на тялото.
 • Матраци с ортопедични свойства. Хората страдащи от здравни ортопедични проблеми имат нужда от индивидуален комфорт и специален матрак, който да им осигури допълнително облекчение и здрав сън.
 • Антибактериални качества. Те са особено подходящи за хора страдащи от алергии и такива с много чувствителна кожа.
 • Контролиране на температурата. Някои матраци имат отделни лица за лятото и за зимата, което помага да се постигне оптимален комфорт и нормална температура в леглото, независимо от сезона.
 • Стабилна опора на тялото. Матраците с мемори пяна са известни с това, че обгръщат извивките на тялото и освобождават натрупаното напрежение в мускулите.
 • Добавяне на гел инфузия.  Това помага за разсейване топлината на тялото. Гел инфузията позволява на леглото да абсорбира телесната топлина и да я освободи във въздуха.
 • Регулируеми основи. В допълнение към усъвършенстваната технология за матраци, много марки предлагат регулируеми рамки за легло, които придават повече комфорт на тялото.
 • Масажна функция. Понякога, стресът от изминалия ден, може да ви затрудни да се отпуснете. За тази цел, много от фирмите, предлагат матраци с масажна функция, които помагат за освобождаване на напрежението. Изследванията показват, че добрият масаж може да подобри съня и да намали безсънието.

Иновативни технологии за производството на матраци

 • Регулируеми легла. Те могат да се адаптират към индивидуалните ви предпочитания и желаните пози за сън. Регулируемите легла предимно се използваха в болниците, тъй като са в състояние да ускорят процеса на възстановяване на пациента. Но с напредването на матрачната индустрия, този вид легла, придобиват актуалност по света.
 • Медна инфузия. Звучи странно, нали? Защо хората биха искали меден матрак и каква полза биха могли да имат от него? Медната инфузия има свойството да изтегля топлината от тялото. Освен това, медът е антибактериален материал и има способността да спре натрупването на вредни бактерии и алергени. Тъй като данните показват, че медът може да помогне за овладяване на възпалението, се твърди и че подобрява болките и сковаността в ставите.
 • Сензори за сън. В някои много нови модели матраци, са интегрирани сензори. Тяхната роля е да проследяват съня и качеството му. Сензорите могат да измерват интервалите на дишане, сърдечната честота, колко пъти ставате през нощта и т.н. Събирайки цялата тази информация, производителите на матраци създават мобилни приложения, които дават по-подробно описание на съня.
 • Светлина и отопление. Тъй като, много хора се събуждат по-често през нощта, някои производители на матраци са създали осветени постелки. Тези сензори осигуряват осветление под леглото, което ви улеснява, в случай, че имате нужда да отидете до банята през нощта.

Какво да очакваме в бъдеще?

Въпреки, че изглежда наистина невероятно, някои прогнози за бъдещи иновации в технологиите на матраците, включват система, която се самопочиства. Колкото и ужасно да звучи, 10-годишният матрак, тежи с около 30 % повече, отколкото в момента на закупуването му. Това е заради натрупванията от мъртва кожа, акари и разни остатъци по него. Използвайки технология, подобна на днешните прахосмукачки, матраците може някой ден да се почистват сами.

Друга иновативна промяна в бъдещите матраци, е оборудването им със сензори за контролиране нивото на топлината в спалнята. Целта е да се поддържа идеална температура за спане както в горещите летни нощи, така и в студените зимни вечери.

На пазара постоянно се появяват нови системи и модели, които правят още по-труден избора на матрак, който да отговаря на уникалните нужди на спящия. Признаваме, че някои от технологичните постижения са по-скоро глезотия, отколкото необходимост, но други от подобренията наистина помагат за комфорта и цялостното физическо и психическо състояние на човека.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *