Новият коронавирус не е по-опасен от обичаен грип, твърди японски експерт

Новият тип коронавирус 2019 – nCoV по степен на опасност е близък до обичайните грипни вируси и досега не е предизвикал в Япония нито едно заболяване с тежки симптоми, съобщи ТАСС. Оценката е на председателя на Японската асоциация за изучаване на инфекциозните заболявания проф. Кадзухиро Татеда в интервю за в. „Никей“, цитиран от новини.бг.

Националният институт по инфекциозни болести изследва този коронавирус, изолиран от организма на заразен човек. Установено бе, че не са протекли никакви генни мутации, предизвикващи инфекциозен и поразяващ потенциал. Новият коронавирус не притежава някаква особена опасност, той е близък до вирусите на обичайния грип“, каза той.

Професорът изразява учудване от големия брой смъртни случаи в Китай вследствие на пневмонии, развити след зараза с коронавируса. „В Япония няма нито един заболял в тежко състояние.Възможно е това да е свързано с разликите в системите на лечение“, добавя той.

Проф. Татеда подчертава, че при лечението на заболелите не е необходимо да се носят защитни костюми, които според него въздействат угнетяващо на пациентите. В Япония официално са потвърдени 23 случая на зараза с коронавируса 2019-nCoV. 10 души бяха диагностицирани и на японски круизен кораб, който е в пристанище Йокохама.

В Китай заразените са над 23 600 души, повече от 490 души починаха.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *