Новият пирински депутат Ст. Божинов се раздели с петричките си съпартийци с щедра трапеза

Новоизбраният депутат от ВМРО – петричкият войвода Стоян Божинов, който влиза в парламента на мястото на новия кмет на Сандански Атанас Стоянов, събра на щедра трапеза съидейниците си и приятелите, с които работи по време на тазгодишната предизборна кампания. Повод за купона бяха както няколкото петрички села, в които ВМРО-БНД успя да спечели изборите, така и фактът, че след Благоевград Петрич става втората община в областта с 2-ма депутати в 44-ото НС. Другият е Георги Динев от ГЕРБ.

„Още не съм подал молба до ОИК за освобождаване на съветническото място в ОбС – Петрич, но ще го направя до 14 ноември, когато колегите ще се закълнат“, коментира за „Струма“ Божинов. Очакванията му са клетвата в парламента да е следващата седмица, когато ще си има и компания – съпартийката му Мария Цветкова, която е бивш телевизионен репортер и настоящ заместник-директор по художествено-творческата част на Информационния център на Министерството на отбраната. Цветкова влиза в парламента на мястото на подалия оставка лидер на „Атака“ Волен Сидеров и заедно с Божинов в ПГ на “Обединени патриоти” депутатите от ВМРО ще станат 13, с 5-има повече, отколкото тези на НФСБ.

Повод за празнуване в Петрич има и Георги Стоилков от листата на ВМРО, който влиза в новия ОбС на мястото на най-пресния депутат Ст. Божинов. Стоилков и досега беше съветник – в миналия ОбС той влезе от коалицията на Вельо Илиев „Народен съюз“ и тогава пак се сдоби със съветнически статут на косъм – направи го година след структурирането на съвета на мястото на петричкия бивш зам. кмет Христо Георгиев, който избра да стане съдебен изпълнител във Варна.

В листата на ВМРО тази година Стоилков беше от гражданската квота, но в миналия мандат плътно подкрепяше позициите на ВМРО по всички важни за общината въпроси. Извън това участието му в ОбС, мандат 2015-2019, ще се запомни с инициирането родното му с. Самуилово да се сдобие с огромна крайпътна табела, подобна на тази, която краси прочутия квартал на Лос Анджелис Холивуд, както и със скандалните му разкрития миналата година за раздаваните от общината парични помощи на социално слаби, в които неизвестна ръка бе раздувала върху протоколите предложените суми и в крайна сметка избрани петричани бяха взели доста над първоначално отпуснатите им средства.

Малко преди Стоян Божинов да подаде молба за заличаването му от списъка на новите общински съветници в Петрич, аналогична молба, само че в ОИК – Благоевград, трябва да внесе и вече бившият кмет на Благоевград Атанас Камбитов. В неделя, когато загуби балотажа от Румен Томов, Камбитов категорично обяви, че няма да бъде съветник, защото не е свикнал да е опозиция. Процедурно отказването му от ОбС трябва да стане до 11 ноември, когато е клетвата на новите общински съветници. До вчера молба в ОИК от екскмета нямаше. На мястото на Камбитов в съвета трябва да влезе председателят на таекуон-до клуб „Фолкън“ Давид Петров, който бе 7-и в листата на ГЕРБ.

ВАНЯ СИМЕОНОВА

Георги Стоилков

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *