Новият стар наставник Р. Жотев: Искам да пробвам нещо различно в „Пирин” /ГД/, тепърва ще се опознаваме с момчетата

От няколко дни „Пирин“(ГД) има нов треньор, който вече влезе официално в своите правомощия. Румил Жотев започна своя втори период в южния град малко повече от година, след като сложи край на предишния. На поста наследи един от емблематичните местни футболисти Иван Макриев-Гунди. Бащата на бившия национал Димитър Макриев седна в горещия стол след втория кръг на настоящото първенство и стабилизира отбора, който започна кошмарно в четвърта лига. Сега тимът е трети в „А“ ОФГ с шансове за спечелване на място на баража за завръщане в третото ниво на родния футбол.

 – Г-н Жотев, как намирате „Пирин /ГД/ след завръщането Ви тук?

 – Намирам много приятели, които оставих от предния си мандат и се радвам, че не са ме забравили. Неприятното обаче е, че един такъв отбор, какъвто е „Пирин“, с традиции и от регион с толкова много таланти е в по-долна лига. Намирам ново ръководство, което има своите амбиции и своя визия за развитие на клуба. Освен това тук намирам и много млади момчета, които преобладават в отбора. Това са млади хора, които имат желание за доказване, амбиция. Макар и да са неопитни, това мога да кажа, че е едно сериозно преимущество – именно желанието да играят и да направят нещо за родния си клуб и родния град. Много важно е и че феновете им вярват. 

  – Как така се случи, че приехте да поемете отново отбора, който играе при абсолютните аматьори, а не в някоя от по-горните групи?

 – Бях без ангажименти към друг отбор. От управата ми се обадиха и ми отправиха предложение. Обмислих го и приех. В крайна сметка съм жаден за работа, не съм свикнал да съм в покой. Хубаво е, че се залага на работа само с местни футболисти и това е допълнително предизвикателство. Искам да пробвам нещо ново и различно, а и ми харесва в Гоце Делчев, което не е никак малък фактор. Чувствам се у дома си. Тук хората пасват на моите виждания и манталитет, което не е за пренебрегване.

  – Със сигурност Вашите думи ще се харесат на гоцеделчевци, но кажете какво Ви обеща ръководството, че приехте?

 – Това, което казах, е истина и не смятам, че лъжа някого или пък правя излишни комплименти. Аз обичам да говоря направо и това, което съм казал, е израз на моето виждане. Що се отнася до това какво ми е обещало ръководството, то мога да кажа, че ми бе обещано да се осигурят всички условия за работа. Освен това ми бе дадено да разбера, че ще се ползвам от пълна подкрепа, а това е едно от най-важните неща за всеки треньор.

  – От есента останаха почти всички играчи…

 – Останали са, но малцина познавам. От тези, с които съм работил преди, тук са Радослав Джугданов, с когото отново ще бъдем екип, капитанът Борис Боянчев, Божидар Софков, имам някои наблюдения върху Ангел Кюмурджиев и май не остана друг. Тепърва ще опознавам момчетата и отбора като цяло. 

  – Защо Костадин Янев, Илия Тафров и Зефир Катунчев не се появиха на първото занимание?

 – За тримата знам, че могат да помогнат на „Пирин“ да стане по-добър. Те са опитни футболисти, имат своя авторитет и много може да научат останалите момчета. Това са играчи, които могат да бъдат полезни за всеки един отбор. Нека не пренебрегваме и това, че са местни и със сигурност емоцията у тях е голяма, желанието да дадат своя принос за клуба също така е със сериозна тежест.

  – Готови ли сте с програмата за подготовка, която ще бъде доста кратка?

 – Със сигурност ще бъде доста кратко времето за подготовка. Не бе никак приятна изненада, след като разбрахме, че ще трябва да започваме толкова рано. В предишни години не е било така, но се налагат промени. Заради изборите, които предстоят, и празничните дни около Великден се налага корекция на програмата. Що се отнася до подготовката, то едва ли ще изненадам някого, ако кажа, че ще се готвим изцяло при домашни условия. За това ниво на футбола ни ще бъде несериозно да говорим за някакви лагери. Вече имаме договорена една контрола срещу „Надежда“(Доброславци) на 10 февруари. За 15 февруари имаме преговори с два отбора, но със сигурност ще има спаринг тогава. Ако успеем да договорим поне още един приятелски мач, ще бъде още по-добре за нас.

  – Ще има ли още нови попълнения?

 – Всичко е възможно. Най-важното е обаче да видим какво е положението в нашия отбор. В аматьорската лига няма нищо сигурно, винаги някой може да си тръгне и да дойде. Тепърва ще видим какво ще се случва в кадрови план. Имаме доста футболисти, които тренират с нас и са жадни за изява, което е най-важно.

  – Кое ще искате да предадете най-напред на вашия отбор?

 – Да бъдат непримирими и да се борят до край. Със сигурност ще искам да не бъдат прекомерно с високо самочувствие. Винаги трябва да имат самочувствие, но да не пренебрегват съперника и да не подхождат без уважение към него. Ще искам да приемат, че „Пирин“ може да бъде за тях един трамплин към по-голям отбор, а не да го приемат за връх в кариерата си. Със сигурност ще изисквам от тях да си поставят високи цели и да правят всичко за постигането им.

 – Целта е спечелването на промоция в Трета лига?

 – Ако се отдаде възможност, как смятате, ще се възползваме ли от нея? Едва ли има отбор, който ще се откаже. Преди това обаче трябва да направим един силен отбор, който да е комплектован и да може да печели срещи, или иначе казано, да заслужи да играе на баражите. В „А“ ОФГ има конкуренти, които са стойностни, имат своите цели и искат да атакуват по-горна дивизия. Това е предизвикателство, а и всеки отбор впряга всички свои сили, когато играе срещу „Пирин“(Гоце Делчев). Все пак това е един сериозен дразнител. Трябва да бъдем готови и за това. Да не допускаме пренебрегване на никого, нито пък прекомерен респект. Ще трябва обаче да бъдем готови да издържим напрежението на евентуалния бараж, ако се отдаде такава възможност. Мога да обещая на всички, че ще работим много и ще отдадем силите си за каузата на тима.

 Разговаря АЛЕКСАНДЪР ГЕОРГИЕВ

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *