Новият-стар шеф на ФК „Пирин” /ГД/ Ат. Мълчанков: Градим отбор не само за промоция, не трябва да правим трагедии, ако не успеем

Атанас Мълчанков се завърна на кормилото на гоцеделчевския футбол след почти 15 г. прекъсване и отново е изправен пред предизвикателството да работи в извънредни условия в „Пирин“. Под негово ръководство отборът ще трябва не само да остане на спортната карта на България, но и да възвърне позагубения си имидж. Миналата година неврокопчани изпаднаха от Трета лига, което никога до момента не се бе случвало, а Ат. Мълчанков пое председателския пост в клуба. В управата влязоха още Димитър Партулов и Лъчезар Карталов, които също като шефа си ще работят на обществени начала без заплащане.
В началото на сезона в „А“ ОФГ тимът не започна по най-добрия начин, като отбеляза много трудна победа срещу „Граничар“ (Копривлен), а след това записа поражение срещу „Перун“ (Кресна). Това костваше главата на треньора Виктор Шишков, който бе заменен от Иван Макриев-Гунди. Под негово ръководство дойде успехът срещу „Левски“ (Крупник) и нулевото реми с „Места“ (Хаджидимово).

– Г-н Мълчанков, как заварихте клуба, след като поехте управлението му?
– Какво може да сме намерили аз и колегите ми. Един отбор, който е изпаднал, а каква може да е обстановката след един такъв сериозен удар. Няма нужда да говорим за миналото, а да гледаме в бъдещето.
– Не съжалявате ли, че отново се заехте с отбора, още повече в сюблимен момент като настоящия?
– Няма какво да съжалявам. Включил съм се в това начинание, защото искам да се направи нужното „Пирин“ да излезе по-бързо от създалата се ситуация. Важно за моето решение бе, че ще работя с хора като Лъчезар Карталов и Димитър Партулов, които също като мен искат да направят нужното в името на клуба. Това ме мотивира допълнително. Определено моментът не е никак добър, след като отборът имаше едни отлични 12 години, в които отбеляза много исторически постижения. За съжаление, дойде и моментът, в който изпадна в „А“ ОФГ за първи път в своята история. Никой не го е очаквал, но в крайна сметка това е факт. Сега нашата задача е да съхраним отбора и да направим нужното да се излезе по-бързо от кризата. Това е голяма отговорност. Няма да е лесно, но пък и ние не се плашим от трудностите.
– Отборът е колеблив в изявите си и това го отдалечава от целта, поставена в началото, което костваше снемането на доверието от Виктор Шишков само след два мача. Не смятате ли, че това бе малко прибързано?

– Никога не е имало някаква предварителна идея за това Виктор да бъде освобождаван, но когато един отбор не върви в желаната посока, треньорът първи поема отговорността. Що се отнася до това дали е било прибързано, много специалисти са си отивали от отборите си дори и без един официален мач.
– Смяната на треньора не оказа ли отрицателен ефект, довел до бойкота на някои от играчите?
– Всеки взема решения за собствените си действия. В крайна сметка отборът играе в момента и прогнозите за тотален бойкот или едва ли не спиране на съществуването му не се случиха.
– Има ли шанс Шишков да се завърне в отбора?
– Никой никога не е заявявал, че не се нуждае от Виктор. Напротив, още при обявяването на решението ни ние заявихме, че имаме желание да остане в отбора като футболист и да помага. Друг е въпросът той какво мисли. За него вратата не е затворена и той е винаги добре дошъл при нас.

– Дали не съжалявате, че не направихте по-добра селекция през лятото, за да можете да имате по-голяма сигурност за осъществяването на целите на отбора?
– Винаги може да се иска повече, но и настоящата ни селекция не е лоша. Има момчета, които са жадни за успехи и изява, а това може да се окаже предимство.
– За момента това предимство обаче не се забелязва кой знае колко…
– Може и така да е, но в крайна сметка нашето желание е да градим отбор с местни играчи, а това не е лесна задача. Знаете ли с колко много от тях аз, Лъчо Карталов и Митко Партулов лично сме говоили, но са ни отказвали. Може да има всякакви причини за това. Тези момчета, които играят в момента, приеха предизвикателството да възродим „Пирин“ и дават всичко според силите си. Някои от тях правят първи стъпки в мъжкия футбол. Може би това оказва влияние върху представянето им.
– Усещате ли финансово недоверие към клуба, пък макар да играе в „А“ ОФГ?
– Не мисля, че трябва да говорим за финансово недоверие или недоимък. Отборът е осигурен финансово и е направено всичко необходимо, за да има спокойствие в това отношение. Нямаме задължения към никого. Може преди нас да е имало някакви забавяния, но при нас няма и се надявам с действията ни да го покажем и да повишим доверието. Що се отнася до финансирането ни, мога да кажа, че спокойствието е налице. Общината продължава да стои зад нас. Има и частни лица, които дават своя принос.
– Дали с оглед на ситуацията „Пирин“ ще се класира за плейофите и какво ще се случи, ако това не стане?

– Има още много време до последния съдийски сигнал за това първенство. Все пак сме в самото начало. Има още много вода да изтече. Ако не успеем да осъществим целите си, естествено, няма да бъде приятно, но не трябва да правим трагедии. Все пак сме си поставили една по-дългосрочна задача – да изградим отбор основно от местни момчета, който не само да спечели промоция в Трета лига, но и с тях да се задържи там.
– Доволни ли сте от играта, която демонстрира отборът под ръководството на Иван Макриев?
– За момента сме доволни от показаното, макар че имаме и забележки. Но за момента е факт, че от два мача сме с четири точки. Дано да продължаваме без загуба, това ще ни приближава към целта. Иван Макриев е опитен, той от доста време работи като треньор, а и е предимство, че доста от момчетата в настоящия ни мъжки отбор са работили с него в школата.

Разговаря АЛЕКСАНДЪР ГЕОРГИЕВ

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *