Новият треньор на вратарите в „Пирин“ дойде от Германия с амбицията да открие втория Христо Христов-Бараката

Новият треньор на вратарите в „Пирин“ Дилян Илиев дойде от Германия в Благоевград с амбицията да открие втория Христо Христов-Бараката. Бившият младежки национал, който е един от най-високо котиращите се нашенски млади специалисти, подписа вчера договор с благоевградския клуб, като наред с подготовката на играчите на пост номер 1 в първия отбор поема функциите на главен методист, отговарящ за вратарите в школата. От него се очаква в близко време да сформира треньорския екип, който ще прилага директивите му в работата с талантите под рамката на юношеските формации.

От „Дъбравска“ 1 се похвалиха, че Д. Илиев отговаря изцяло на търсения профил на треньор с перфектно владеене на чужд език и солиден стаж в развита държава като Германия, където в продължение на 5 г. е работил за „Обернюланд“, „Ерцгебирге“, „Кемниц“, „Фрайбургер“ и „Халешер“, бил е и част от екипа в националния камп за подготовка на вратари в Мюнхен.

– Г-н Илиев, какво може да накара човек като Вас да избере Благоевград и „Пирин“ пред Германия?

– Пристигам с изключително позитивни чувства в Благоевград не само заради града, а и за прекрасното отношение към мен. Повече от 4 седмици контактувам с хората в „Пирин“ на всяко едно ниво в клуба и смея да твърдя, че тук всичко изглежда перфектно.

– Да очакваме ли да излезе в обозримото бъдеще втори Христо Христов-Бараката или Мирослав Митев?

– Хубав въпрос. Мисля, че цялостният проект „Пирин“ е насочен именно към това в школата да се изграждат млади и перспективни вратари, а освен това за възвръщането на нейния блясък като цяло и в частност на пост номер 1. Обещания е трудно да се дават. Всички трябва да работим изключително старателно в рамките на година-две да извадим вратар от собствената ДЮШ, който да е еквивалент на изискванията на Първа лига в България.

– Това ли са личните Ви цели и амбиции?

– Амбициите ми са насочени първо към моето личностно развитие като треньор и, естествено, в кооперация с високите цели на проекта „Пирин“ да направим нещо различно, нещо ново за българските стандарти. Да направим така, че работата ни да получи позитивен отзвук във футболните среди у нас. Предстои ни страшно много работа, наясно съм с това и искам да го подчертая дебело – трябва да започнем от самото начало, от А и Б-то, да положим основите и да станем школата и клубът, които предлагат най-атрактивния вариант за вратарския пост.

– Какви са впечатленията Ви от сегашните вратари на „Пирин“ Франческо Руберто, Петър Петров, Исмет Кисьо…?

– С качествата на Руберто и Петров съм запознат отлично. Естествено че е съвсем различно да работиш с момчетата на терен, така че тепърва ще се опознаваме взаимно. Имах вече възможността да проведа една тренировка с Франческо и се потвърдиха голяма част от впечатленията ми за него от видеозаписите. Той е абсолютен професионалист. Петров е млад вратар, на когото единодушно решихме да дадем шанс за развитие. Все пак има повече от 40 мача в професионалния футбол. Смятам, че разполага с голям потенциал и тепърва трябва да работи усилено за усъвършенстването и доразвиването му. Момчетата от школата все още не ги познавам, днес следобед /б.а. вчера/ е първото ни занимание с тях.

Записа СТОЙЧО СТОИЦОВ

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *