НОВИ ИМЕНА ИЗПЛУВАХА В СХЕМАТА „БЪРЗИ НОМЕРА”! Говорителят на Главна прокуратура Р. Арнаудова с подробности за арестите в Благоевград

5300 лв. са открити в служебната каса на шефа на КАТ- Пътна полиция в Благоевград ст. инспектор Данаил Стоицов, който бе арестуван за корупция с регистрационни табели. „Имаме основания да считаме, че това са част от подкупите, които е получавал. Открити бяха и огнестрелно оръжие, и боеприпаси, които са незаконно държани от него”, заяви вчера говорителят на Главна прокуратура Румяна Арнаудова. „Не сме действали само по публикации в медиите, сигналът беше на дирекция „Вътрешна сигурност” на МВР. При тях е постъпила информация за корупционна схема в КАТ – Благоевград, която е била потвърдена в рамките на няколко месецa, включително чрез използване на специални разузнавателни средства.

След образуването на досъдебното производство главният прокурор разпореди следствените действия да се извършват от Националната следствена служба, затова в Благоевград имаше 16 екипа следователи, ръководени от шефа на следствието и неговия заместник”, каза още Арнаудова.

„Доказателствата, които имаме към този час, категорично потвърждават съществуването на корупционна схема – класическо искане и получаване на подкупи, в случая за бърза регистрация, за получаване на специални номера – с еднакви цифри, последователни, огледални и пр.

Задържани по закона за МВР са четири лица. Имаме доказателства за извършени корупционни престъпления от началника на сектор КАТ в Пътна полиция на Благоевград, подпомаган от две други физически лица.

Имаме и други линии на разследване, установено е престъпление по служба, което се е изразило в даване на разрешение за конвоиране на извънгабаритен автомобил във време, в което е било забранено придвижването на такива автомобили и без да се заплатят необходимите такси”, каза още говорителят на прокуратурата.

„Имам информация от хора от България и Македония, които разказват как са си плащали за номера; за комплект документи и обслужване – 300 лв., за регистрация на кола – 50 лв., 100 лв. за номер – извън таксите, плащани на гише.Двама души „уреждат” по 10-15 номера на ден с еднакви цифри, значи някой им ги дава”, коментира Иван Хамбарджийски в тв ефир. Арестуваният шеф на КАТ е покровителстван от зам. директора на МВР в Областната дирекция в Благоевград Георги Кьосев. Очакванията ми са, че следващата акция ще бъде в МВР – Благоевград, каза той.

От корупция с регистрационни табели за автомобили в КАТ – Петрич се оплакаха двама петричани, които бяха дошли в КАТ – Благоевград в деня на полицейската операция на отдел „Вътрешна сигурност” и Национална следствена служба.

„Алтернативата е да чакаш цял ден или да си платиш между 20 и 50 лв., за да минеш. Схемата е отиграна и действа безотказно, хората знаят посредниците, дават парите, иначе трябва да висят по 8 часа и няма гаранция, че ще бъдат обслужени“, твърди Божидар Стойчев .

Подобна схема действа и на други места. Между 5000 и 15 000 лв. си докарват на ден във всеки КАТ в страната от корупционни схеми, твърдят разследващи пред сайта Фрогнюз. Класическите схеми за прибиране на рушвети основно са три. Не е тайна, че заради неефективното административно обслужване и лошата организация при регистрирането на автомобили се образуват опашки. Заради това на шофьорите в големите градове са им необходими дни, за да минат през процедурата. Налага се дори да се чака и нощем на опашка. Тази неразбория се оказва първото корупционно звено. Далновидни бивши служители например са си издействали места около КАТ, уж с цел да правят застраховки. В същото време те предлагат услуга да пазят ред на шофьора. Парите за услугата се разделят между този, който пази, и катаджиите. В противен случай полицаите не биха ги оставили да се навъртат необезпокоявани около гишетата на КАТ.

Неясни остават регламентите за получаване на хубави номера. В крайна сметка това и до днес си е еднолично решение на началниците. Обществена тайна е, че когато се „бръкнеш” за някой лев отгоре, излизаш с лесен за запомняне номер.
Следващото корупционно стъпало е, когато при прегледа се установи, че колата е технически неизправна или пък има някакво изменение на параметрите. „Жените, които са на гишетата, няма как да вземат пари, ако не са инструктирани от началниците си”, разказаха източници от МВР. Наскоро пред медията се оплакаха потърпевши за начина, по който се регистрират автомобили на КАТ – София. Там се раздават талончета с номера за чакане. Срещу конкретна сума този, който е по-назад на опашката, бързо може да се сдобие с по-преден номер.

Заради афера с регистрационни табели за автомобили преди 3 години и половина бе уволнена домакинката на КАТ – Благоевград Иванка Стефанова. 57-годишната благоевградчанка бе дадена на прокурор за длъжностно престъпление след вътрешна проверка, която установила сериозни злоупотреби. Оказало се, че при регистрацията на табели с еднакви номера или пък такива, които са по-лесно запомнящи се, домакинката, която изпълнявала функциите и на касиер, не е отчела част от парите и си ги слагала в джоба. Схемата работила успешно, заради незабелижимата на пръв поглед разлика само в едната буква към регистрационния номер на автомобила. Например Е- 66-66 КН и Е-66-66 КР. За номера с еднакви цифри таксата е 1000 лв., която собственикът на автомобил добросъвестно платил, но парите на другия, който имал същите цифри, но с разлика в буквения код от 1 буква,  прибирала касиерката. Според запознати става въпрос за десетки такива случаи.

Иванка Стефанова е назначена като касир домакин в сектор „Пътна полиция“ през 2006 г. През 2013 г. й е наложено дисциплинарно наказание „предупреждение за уволнение“ от тогавашния директор на ОД на МВР – Благоевград комисар Георги Костов във връзка с документацията при предаването на алуминиеви регистрационни табели за вторични суровини в базата на благоевградската фирма „Росиво“ ООД. При бракуването на автомобилните номера са установени нарушения при заприходяването, заради което домакинката получила дисциплинарно наказание. След това го обжалва в съда и то бе отменено. Разследването срещу нея бе прехвърлено на Окръжна прокуратура през март 2017 г. и все още е висящо.

Заради домакинката бяха наложени дисциплинарни наказания на тогавашния шеф на КАТ-Пътна полиция Димо Чобанов с мотива – неупражнен контрол. После съдът отмени и неговите наказания, но случаят бе използван, за да бъде сменен. Свалянето му от шефското място през декември 2015 г. бе обяснено като част от кадровата стратегия за формиране на екипи на новото ръководство на ОД на МВР – Благоевград в лицето на Росен Танушев и най-вече на заместника му Георги Кьосев, който отговаря за „Охранителна полиция“. След 5 години начело на КАТ Димо Чобанов стана офицер в оперативната дежурна част на ОД на МВР – Благоевград, където изкара няколко месеца, тъй като се премести на работа в родния си град Хасково, където впоследствие стана шеф на КАТ.

Покрай неговата смяна „изгря звездата” на Данаил Стоицов, който към този момент беше началник на група „Престъпления по пътищата“. Управленският му период ще се запомни с административно-командния му стил, изразяващ се в дисциплинарни наказания на полицаи, заради което мнозина се преместиха на други места. Най-вероятно начело на КАТ – Благоевград ще застане временно някои от заместниците на Данаил Стоицов.

Иначе бум на желаещи за специални регистрационни номера винаги е имало.

Цифрите винаги са смятани за важна част от съдбата на хората. Може би това е една от причините собствениците на луксозни автомобили да обичат „луксозните” номера. „Това е личен избор на всеки гражданин, на всеки собственик. От практиката, която се наблюдава, по принцип собствениците най-често избират рождени дати и някакви любими числа”, обясни преди време Петър Овнарски от сектор КАТ- Пътна полиция – Благоевград.

Съгласно наредба от 2000- та година за всеки специален регистрационен номер се заплаща допълнително. А желаещите да бъдат забелязвани лесно на улицата не са малко. Най-желани са така наречените огледални номера и тези с по две еднакви цифри. За тях се заплаща допълнителна такса в размер на 30 лева. 50 лева повече трябва да платим, ако искаме да караме кола с регистрационен номер с три еднакви цифри. „За право на ползване на автомобил с 4 еднакви цифри се събира такса от 1000 лева, 7000 хиляди лева пък излиза екстрата да снабдим колата си със запомняща се табела с надпис по наше желание. В началото на месеца обаче правителството направи промени в Тарифа номер 4 за таксите, които се събират в системата на МВР по Закона за държавните такси, която вече е в сила.
Промениха се и таксите, събирани по Закона за движението по пътищата. Определят се единни такси за първоначална регистрация на пътни превозни средства (ППС), за промяна в регистрацията на ППС със смяна на табели при регистрационен номер и за възстановяване на регистрацията на ППС с прекратена регистрация. Утвърдена е и единна такса за промяна на регистрацията на ППС без смяна на табели с регистрационен номер. Според сега действащия ред се заплащат отделни такси за заявление за регистрация, за идентификация и проверка на техническата изправност, за издаване на свидетелство за регистрация, монтаж на табели и т.н. Въвеждането на единна такса за различните видове услуги по регистрация на ППС ще облекчи гражданите и ще стимулира заплащането на услугите чрез ПОС-терминални устройства, с които са оборудвани всички пунктове за регистрация в звената “Пътна полиция” при СДВР и областните дирекции на МВР в страната, пише в съобщението.
Увеличиха се таксите за право на ползване на табели с регистрационен номер по избор Таксата за ползване на табели с регистрационен номер с четири еднакви цифри се увеличава от 1000 лв. на 1500 лв. За регистрационни номера с комбинация от цифри “аа-вв”, “ав-ва” и “ав-ав”, където “а” и “в” са различни числа от 0 до 9, както и за регистрационен номер с комбинация от четири цифри по желание скочи на  300 лв., вместо досегашните 30 лв. и 50 лв.
БЕТИНА АПОСТОЛОВА

 

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *