Нови разкрития водят до съмнения за изкуствен произход на КОВИД-19

Най-малко трима китайски учени от Уханския институт по вирусология на КНР са били тежко болни и са лекувани в болница през ноември 2019 г., което може да говори в полза на теорията за изкуствения произход на новия коронавирус

Това становище беше изразено в статия на „Уол Стрийт Джърнъл” с позоваване на източници от американското разузнаване, предава БГНЕС. 

Изданието пише, че неговите журналисти са се запознали с непубликуван доклад на разузнавателната общност на САЩ. Вестникът твърди, че информацията, съдържаща се в документа, може да “добави тежест към нарастващите призиви за по-широко разследване” на произхода на инфекцията. Бившият държавен секретар на САЩ в администрацията на президента Доналд Тръмп Майкъл Помпео настоя китайските власти да дадат обяснения за ситуацията в Ухан през есента на 2019 г. – „преди първия официално установен случай“ на заразяване с нов коронавирус и дали по това време е имало болни служители на института по вирусология в Ухан.

Според данните на вестника, „през ноември 2019 г. трима изследователи от Института по вирусология в Ухан са били толкова тежко болни, че са лекувани в болница“. В същото време „Уол Стрийт Джърнъл” не твърди директно, че учените са били болни от COVID-19 [заболяване, причинено от коронавируса], но подчертава „сходството на някои от симптомите“ на това заболяване и сезонния грип.

„Независимо от това информацията, че членове на един и същ екип, работещ с коронавируси, са били приети едновременно в болницата със същите симптоми малко преди началото на пандемията, може да бъде изключително важна“, подчертава изданието. Вестникът обръща внимание на факта, че данните за точния брой пациенти, работещи в института, които са се възстановили от коронавирус, както и времето на тяхното заболяване, се появиха точно преди 74-ата Световна здравна асамблея, която се открива днес в Женева, чиито членове ще обсъдят борбата с пандемията.

Вестникът цитира коментар от Министерството на външните работи на КНР, чийто говорител каза пред изданието, че “САЩ продължават да разпространяват теорията за изтичането на вируса от лабораторията”. В същото време китайското външно министерство зададе въпроса дали Съединените щати наистина са загрижени за проследяването на източника – на появата на вируса –  или се опитват да отклонят вниманието от този въпрос.

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *