HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan

Нови такси и изпадането на ФК „Велбъжд” от Трета лига разгневиха родители, футболисти и треньори, поискаха сметка от ръководството на клуба как за 1 г. са изразходвани 145 000 лв. и оставката на президента В. Русаков

Родители, бивши футболисти и треньори поискаха оставката на президента на ФК „Велбъжд“ /Кюстендил/ Васил Русаков. Повод за това стана изпадането на мъжкия отбор от Югозападната Трета лига, който сега играе в аматьорските футболни групи.

Срещата организираха председателите на фенклубовете на „Левски” в Кюстендил Слави Велинов и на ЦСКА Мирослав Александров. Родителите поискаха отчет за средствата, които постъпват в отбора, и сигнализираха за лошите условия, в които децата тренират. На срещата присъства заместник-кметът на община Кюстендил, треньорите Димитър Соколов, Николай Николов-Чезето, Юлиян Кръстев и други.

Първа президента на клуба атакува майката на футболиста от мъжкия отбор Жорж Георгиев – Катя. „Защо, господин Русаков, синът ми не си е получил последните две заплати?“, попита тя. В отговор Русаков обясни, че тук вече не става въпрос за заплати, а за хонорари.

Родители му потърсиха сметка колко средства са изразходвани за клуба миналата година и защо се е стигнало до изпадане на мъжкия отбор от Трета лига.  „Разполагали сме със 145 000 лв., от които 95 000 лв. са от община Кюстендил. Около 70-80% от тези пари са използвани за детско-юношеската школа“, обяви Русаков.

Според родители обаче клубът не е осигурил нито подходящи терени за тренировка, нито екипи, нито топки, като те са събирали допълнително пари за купуването на екипировката. Част от родителите и треньорите обвиниха ръководството, че голяма част от тези 145 000 лв. не са отишли по предназначение.

Президентът на „Велбъжд” заяви, че на месец за транспорт отиват между 3500 и 4700 лв. за всички формации на отбора. Русаков обяви, че до изпадането се е стигнало, след като на полусезона са напуснали няколко ключови футболисти и вследствие на „удари под кръста”, получени от конкурентни отбори.

Коментирана бе и темата за увеличение на месечните такси от 20 на 30 лева. „Ние нямаме нищо против за вдигане на таксите, стига да има някаква отчетност на парите. Не съм сигурен, че тази е сумата, която се цитира за транспорт. Всяка седмица три набора футболисти пътуват с 1 автобус, или за него се плаща  по 300 лева, за съдийски се дават по 150 лева. Така 450 лева по 11 мача не правят 60 000 лева. Парите някъде ни бягат. Освен това при пътуванията до София само нашите деца не се оставят на Царско село, а вървят пеша по Околовръстното“, заяви собственикът на дърводобивната фирма „Суна“ Димитър Терзийски, чийто син Митко е футболист в детско-юношеската школа на „Велбъжд“.

„Струва ми се, че с тези пари за транспорт вие все едно сте возили децата и с правителствения самолет, говорим за 10 мача, нас ни интересуват разходите, къде се плащат и защо се плащат?“, попита Терзийски.

Васил Русаков обаче бе категоричен, че са били създадени условия за пътуване, а футболистите са се возили в автобуси с климатици.

„Защо трябва да се провеждат тренировки на градския плаж? Стадион „Осогово“ за какво се пази? Имало е такива случаи, че там се прекъсва тренировката, децата се местят, за да може Гиков да си проведе партията за тенис. Искам да ми отговорите колко топки са купени и какви са терените?“, коментира един от родителите – Кирил Даскалов.

„Купуваме на месец по 20-30 топки за детско-юношеската школа. Терените се поддържат от Общинско предприятие „ Общински имоти“, знаем, че за подобренията на стадион „Осогово“ общината има спечелен проект за 1,8 млн. лева, който се пренаписва вече три пъти, и по него все още няма финансиране. С парите ще се оправи лекоатлетическата писта, да се направи осветление и теренът. Трите терена – стадионите „Странджата“, „Осогово“ и плажът, се поддържат от един човек, такива са възможностите. Всичко опира до пари, клубът не е бездънна яма“, коментира президентът Васил Русаков.

Той обаче не отговори на поставените въпроси за това какви пари се плащат на треньорите. Тук изригна треньорът Николай Николов-Чезето, чийто син също е футболист. „Колко сте ми платили за месец август – 182 лева, това е някаква смешна сума и вие трябва да си подадете оставката“, каза Чезето.

„Аз бих си я подал, но няма пред кого, за да бъдеш в Управителния съвет, трябва да си член на клуба. По принуда станах президент, тъй като господин Андрей Радев се отказа. И друг път съм казвал, че отборът не е нито на мен, нито на майка ми”, обяви Васил Русаков.

Тук се намеси и треньорът Димитър Соколов, който също поиска неговата оставка. „Господин Русаков, Вие много пъти, като сте ме срещали, сте ме питали защо мразя „Велбъжд“. Не, аз не мразя отбора, аз мразя Вас и Вие трябва да си подадете оставката“, каза Димитър Соколов.

Бившият областен управител на Кюстендил Владислав Стойков, който също е бил дългогодишен футболист, настоя оттук нататък ФК „Велбъжд“ да разчита само на местни футболисти и треньори, а не да ангажира външни.

Към това се присъедини и ветеранът Милчо Смиленов. „Това да изпадне „Велбъжд“ в селските отбори не се е случвало почти от един век, даже го изчислих точно – от 98 години. На мен ми е болно“, заяви Смиленов.

В крайна сметка родителите се обединиха около идеята да се създаде Обществен съвет, който да контролира разходването на средствата.

„Ние получаваме фактури за направените разходи от клуба, нищо не пречи подобен съвет да упражнява контрол“, каза и заместник-кметът на община Кюстендил Светослав Василев.

ГЕРГАНА ИВАНОВА

 

 

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *