Нови хотели никнат като гъби в Сапарева баня, за 4 г. броят им скочил двойно

Нови хотели никнат като гъби в Сапарева баня.

Йордан Здравков, който дълги години е живял и работил в чужбина, влага част от спестяванията си в малък хотел, който вдига върху имота, където беше монтиран кантарът на бившия   АПК. Първоначалната му идея била да построи автосервиз,

издигнал строежа до плоча, но изведнъж променил намерението си, сринал всичко до основи и започнал наново. В момента вече са построени част от етажите на бъдещия хотел.

На 50 м от имота на Й. Здравков бившият собственик на транспортна фирма Георги Митин, който в момента е собственик на пункт за годишни технически прегледи, е построил малък хотел на три етажа, сградата грабва вниманието с интересна архитектура. Прозорците и вратите са като арки, а главният вход е с огромни врати като на храм.

„Само за 4 г. броят на хотелите и къщите за гости се е увеличил двойно, от 60 през 2015 г. на 120 през 2019 г.”, съобщи кметът на община Сапарева баня Калин Гелев преди време. Голяма част от туристическите обекти са получили разрешение от Общинския съвет да използват минерална вода за спа. От отдел “Туризъм” в община Сапарева баня съобщиха, че през 2019 г. над 50 000 туристи са посетили курортното градче. Част от тях са останали да спят в туристическите обекти в града, други са извършили туристически преходи, без да отсядат в хотели или къщи за гости.

В общинската хазна за 2019 г. са влезли 43 000 лв. от туристически данък от собствениците на хотели и къщи за гости. Преди време кметът на общината Калин Гелев се оплака, че собственици на хотели крият бройката на клиентите, като не ги записват в книгите за гости. При проверки твърдят, че откритите лица в туристическия обект са роднини на собствениците, а не клиенти. В същото време Общинският съвет направи много отстъпки за хотелиерите, намали им такса битови отпадъци, преди около две години им бяха опростени лихвите по неплатени данъци и такси с цел да има по-голяма събираемост на задълженията на хотелиерите. Наскоро кметът К. Гелев съобщи пред “Струма”, че собственици на хотели дължат на общинската хазна за данъци и такси петцифрени числа.

ЙОРДАНКА ПОПОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *