HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan

Нововъведение в МБАЛ – Благоевград! Началникът на гастроентерология д-р Р. Цацов: Безплатни профилактични прегледи за ранна диагностика на карцином стартира от август в отделението

По 130 пациенти се лекуват месечно в гастроентерологично отделение на благоевградската болница, половината от тях  постъпват по спешност с обострени заболявания – тежки анемии, кървене, жлъчни кризи, панкреатити, карциноми и други.

Началникът на отделението д-р Румен Цацов,  специалист по вътрешни болести и гастроентерология, който се върна преди 6 месеца в родния Благоевград след 18-годишно отсъствие заяви: „Наблюдава се изразено увеличение на случаите на карциноми на дебелото черво и на стомаха. Възрастовата граница при онкологичните заболявания пада, зачестява броят на засегнати  пациенти под 40-50-годишна възраст и от двата пола – мъже и жени, с лек превес на мъжкият пол. В другите страни, например Америка и Япония, има скринингови програми за ранна диагностика на злокачествените заболявания. Там след 50- годишна възраст е задължителна колоноскопията, изследването е финансирано от здравноосигурителните фондове.
Колоноскопията е процедура, при която с помощта на специален апарат се наблюдава с голямо увеличение върху екран вътрешността на дебелото черво. При изследването могат да  се установят тумори, възпалителни заболявания и полипи. Онкологичните заболяванията в ранен стадий се лекуват успешно и с ниска себестойност. При непровеждане на подобни изследвания пациентите в тези страни търпят финансови санкции от фондовете. Когато заболяването е открито късно, има настъпили усложнения и засягане на лимфни възли и други съседни органи /близки и далечни  метастази/, тогава лечението е скъпоструващо и крайният резултат не винаги е благоприятен”, заяви д-р Цацов.

„Въвеждаме в МБАЛ – Благоевград профилактични прегледи от този месец с цел по-улеснен достъп  на хората до специалисти, ранна диагностика и успешно лечение на коварно протичащи, инвалидизиращи и нерядко фатално завършващи болести на дебелото черво. Консултацията включва клиничен преглед, ехографско изследване и при съмнения за карцином хоспитализация за провеждане на колоноскопия. Отделението по гастроентерология разполага с модерена апаратура от последно поколение, която включва в набора си и колоноскоп. С този апарат се изследва долната част на храносмилателната система. При установяване на онкологично заболяване пациентите се насочват за оперативно лечение. Отделението успешно работи съвместно с колегите от хирургичното отделение на болницата начело с д-р Димитър Димитров. Всеки месец ще извършваме безплатни консултации, като в следващите ще обхванем пациенти със съмнение за болести на горния стомашно-чревен тракт включвайки и гастроскопията /горна ендоскопия/, при нея се изследва хранопровод, стомах и началото на тънкото черво. Ще изследваме и пациенти със заболявания на черния дроб, пакреаса, жлъчния мехур и жлъчните пътища”, разясни шефът на гастроентерологията. „Когато пациентите имат нередовна и затруднена дефекация, както и патологични изхождания /кръв и слуз/, редуване на запек с разстройство, болки и подуване в корема, безпричинна загуба на тегло и анемии, това са симптоми, които налагат лекарска консултация. Не подценявайте тези оплаквания и не ги отдавайте само на стреса и нередовното хранене”, заяви д-р Цацов.

Той допълни, че специализираните изследвания  извършват в отделението заедно с новопостъпилия си колега д-р Румен Петков. „И двамата притежаваме значителен опит и квалификация, както и сертификати за най-високите трети нива на компетентност в гастроинтестиналната ендоскопия и абдоминалната ехография”, каза д-р Цацов.

Безплатните прегледи ще се извършат в приемния кабинет на гастроентерология на МБАЛ – Благоевград от д-р Румен Цацов и д-р Румен Петков на 16 август и 23 август, от 08,30 часа до 12,30 часа.

Записване на тел.073/82-92-352 – всеки ден от понеделник до петък до 16,00 часа.

Разговаря СЛАВА ИВАНОВА

 

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *