Новоизбраните депутатите си гласуваха 2 месеца ваканция

Новоизбраните депутати приеха да почиват 61 дни годишно. Това стана факт с приетите промени в Правилника за дейността на Народното събрание, пише  БГНЕС.

“За” текста гласуваха единодушно 169 народни представители. Съгласно приетите текстове от правилника на Народното събрание парламентът ще работи на 3 сесии годишно. Депутатите ще са във ваканция от 22 декември до 10 януари. Те ще почиват 10 дни по великденските празници и целият месец август.

По изключение Народното събрание може да реши дните на ваканциите да бъдат променени. Повече от един час депутатите спориха дали парламентарният контрол, който досега се излъчваше пряко по БНТ да се излъчва по БНТ 2. В крайна сметката пленарното време приключи и в утрешния ден ще се разбере по кой канал ще се излъчва контролът.

От друга страна депутатите гласуваха и Комисията по правни въпроси на всеки 3 месеца да отправя покана до главния прокурор за провеждане на обсъждане, свързано с прилагането на закона и дейността на прокуратурата и разследващите органи, включително законодателни промени, ресурсна осигуреност, затруднения, свързани с осъществяване функциите на съдебната власт, резултати в борбата с престъпността, в т.ч. корупцията, взаимодействие с разследващите органи.

Обсъждане се провежда и по инициатива на председателя на ВКС, ВАС или главният прокурор. За резултатите от обсъжданията комисията изготвя доклад, който се предоставя на народните представители.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *