Новоизбраният кмет на Благоевград Илко Стоянов: В екипа ми ще има само 1 зам. кмет по строителството, премахвам паразитните постове

 • С изпълнение на кой от обещаните в предизборната Ви кампания проект започвате работата си като кмет? Кое е най-важното, което не търпи отлагане?
 • Единственото обещание, което съм дал на избирателите в тази кампания, е да бъда почтен и честен. Това зависи изцяло от мен. Другото е програма, която е за 7 г., и първото и най-важно за реализацията й е да не изпуснем създаването на проектната готовност, за да кандидатстваме за финансиране пред европейски фондове. За да тръгне Благоевград да се развива, са нужни радикални действия, а в момента сме в уникална ситуация след кризата с Ковид, тъй като светът започва да се възстановява. Сега имаме възможност за силен рестарт и община Благоевград, която бе изостнанала по отношение на визията си за развитие, да настига другите общини. И всичко това ще се развие през шестте основни коридора в Плана за възстановяване на България. А Благоевград ще участва в този план със свои проекти по програмата „Региони в растеж“. Затова е много важно сега да не се забавим с плана за интегрирано развитие на общината и с изготвянето на проектите, с които да кандидатстваме за финансиране по еврофондовете. Ако ме питате какво ще правя в първия работен ден, ще започна с чисто рутинната работа: да се запозная с хората и кой какво работи. Смятам, че частичните избори бяха късмет за Благоевград, защото ако изпуснехме тези 2 години за подготовка, общината ни щеше да изгуби визията си за развитие. 
 • По отношение на развитието на общината предшественикът Ви залагаше изключително много на изграждането на индустриална зона, с какво Вашата визия е различна от неговата?
 • Не е въпросът само да кажеш, че искаш индустриална зона, а да знаеш къде и по какъв начин тя може да се изпълни. В това са различията ни, не в идеята. Моята идея за индустриална зона е базирана на това как се е развивал Благоевград през 80-те и 90-те години на миналия век и да се надгражда започнатото. Моята идея е индустриалната зона да се обособи от  „детелината“ при с. Зелен дол нагоре към селото, там и в момента има табела с този надпис, там над 90% от земята е общинска и се води пасища и мери. Другата зона, която съм предвидил в плана си до 2027 г., е за местността Антените. Намеренията ми са да я развием заедно с кмета на Кочериново, с когото предстои да разговарям за съвместно кандидатстване за европейско финансиране. Считам, че естественото развитие  на Благоевград е в тази посока, тъй като главен път Е-79 вече се явява вътрешен път и ще обслужва по прекрасен начин тази зона. И двата пъти, когато Благоевград е удрял дъното, се е оттласквал рязко нагоре с външно финансиране.
 • Каква ще е политиката Ви относно строителството в зелените площи, визирам кортовете при бейзболното игрище, парк Ловен дом, района на Кръста…
 • Категорично съм против! Винаги съм бил против това и като общински съветник съм се борил срещу застрояването им. Имаме уникална възможност за изграждане на мащабен парк и тук изцяло надделява общественият интерес. Да, частната собственост е неприкосновена, но това не значи, че можеш да си правиш каквото искаш в имота си. Едно от нещата, които ще започнат да се случват по време на частичния ми мандат, е изготвяне на нов Общ устройствен план, който да покрие изцяло парковите зони. Това ще реши изцяло спорните въпроси коя зона е паркова и коя не. Зеленото трябва да остане зелено и да се надгражда като такова! Няма да бутам къщи, няма да върна времето назад, защото не мога да променям миналото, но мога да променя бъдещето. Конкретно за кортовете, там и в момента има застрояване за спортен отдих. Целта не е да блъснем това, което го има, но съм против да се застроява повече. За да развием зелени паркови зони, не можем да допуснем изключения, защото те ще съсипят целия обществен интерес. Представете си, ако се направи огромен парк върху 17 500 дка в посока към Септемврийче, Бодрост и Картала с екопътеки, с велотрасета, с барбекюта (и не се краде и разбива), какво модерно съоръжение може да се получи! Ще имаме уникален парк, който ще привлича хора от целия регион и цяла България.
 • Ще има ли първа копка на нова църква на пазара в Благоевград на 15 август?
 • Дори не знам докъде са стигнали проектите за това строителство, но първо ще се запозная с документацията. Със сигурност искам Благоевград да има още един голям храм, а смятам и че трябва да има един съвременен и функционален пазар. Тепърва ще проведа разговори, за да се търси балансирано решение в диалог с всички граждани.
 • Ще продължите ли проекта на предишния екип за  Алея на бойната слава с паметници на генералите на моста при Младежкия дом, който предизвика много коментари сред благоевградчани?
 • Не знам, трябва да се запозная с проекта. Ако говорим за патриотизъм, ще отговоря с две конкретни имена, на които мисля, че благоевградчани трябва да отдадем повече признание. Това са Георги Измирлиев-Македончето и един от кметовете, строители и заслужили Благоевград да стане град – Панайот Тасев. Ще бъдат обсъдени всички други идеи, касаещи история и култура, и аз няма да преча. Ще се доверя на специалистите, като дори и за моите идеи ще търся становището им, както и мнението на гражданите. Да си призная, по време на предизборната кампания никой дори не е повдигнал темата за въпросния проект „Мост на генералите” и не съм чул за него. Явно за хората това не е на дневен ред.
 • Многократно повтаряте, че в работата си ще изпълнявате желанията на благоевградчани и ще се допитвате до мнението им, как ще става това? Чрез референдуми или по друг начин?
 • Не е нужно непременно формата, с която да се търси отговор на конкрпетен въпрос, да е законовият референдум . Това може да става с модерни допитвания и не е нужно те да протичат от типа на избори. Едно допитване може да продължи цяла седмица, без да е облечено в законова форма, но ще даде представа за нагласата и мнението на хората. Например с отваряне на 10-20 урни, които ще се поставят на различни места и хората ще могат да изразят становището си. По същия начин може да се направи интернет платформа. Допитвания ще се правят и от типа на социологическо проучване, и когато правя предложения пред ОбС, ще мога да се мотивирам с допитването и резултатите от него. Активните граждани в началото може да са 5000 души, после ще станат 7000, а когато видят, че кметът се съобразява с тяхното мнение, надявам се обществото ни да стане активно, не специалисти по всичко, но с гражданска позиция. Може би ще прозвучи като клише, но ще дам примера с Швейцария, където хората могат да дадат мнението си за важни за града въпроси, като например да го има ли зоопарка, или не. Ясно е, че кметът трябва да е добър стопанин и да се погрижи кучетата да не са по улиците, да изпълнява задължениятя си за пътната инфраструктура и свързаните с образованието. Но хората могат да кажат къде искат да се изгради нов православен храм например, независимо от позицията на Патриаршията и от тази на търговците на пазара.
 • Каква е позицията Ви за договора за изграждане на водопровода за минерална вода до хотел „Езерец“, сключен при отменен Закон за публично-частното партньорство, и смятате ли да предприемете стъпки за прекратяването му?
 • Това е изцяло в компетенцията на съответните органи. Моята задача като кмет е да пусна минералната вода в общинския басейн. Това е моята задачка, не да занимаваме хората със споровете, а да се изпълни общественият интерес.
 • Появихте се в Зелената къща и позирахте с фланелка на ФК „Пирин“ при откриване на новия магазин на клуба. Каква ще е политиката Ви относно общинското участие в клуба и финансовото измерение на сътрудничеството?
 • Винаги съм бил привърженик на тезата за партниране. Общината трябва да се грижи за масовия спорт и за Детско-юношеската школа. Високото спортно майсторство е зоната на частния бизнес. Задачата ми като кмет и разговорите, които водим, е да имаме добро партньорство, което касае ДЮШ и базите на „Пирин“ и как те да бъдат ползвани. Общината инвестира пари в собствените си деца и масовия спорт, не дава пари на частно дружество. И не става дума общината да се занимава с футбол, тя трябва да се грижи за всички видове спорт и те няма да бъдат неглижирани по никакъв начин.
 • Каква е визията Ви за екипа, с който ще управлявате общината?
 • Ще стартирам с един заместник-кмет по строителство и ТСУ. Смятам, че кметът трябва да работи, а не да е обграден от заместници. Очаквайте много по-директна работа от мен с директорите на дирекции.
 • Това означава, че финансите и хуманитарните дейности ще са без „глава“?
 • Не, това означава, че се премахват паразитни постове, защото кметът почва да работи. В понеделник, на 19 юли, ще представя екипа си, естествено, ще има ръководители на дирекции, но зам. кмет по хуманитарните дейности съм категоричен, че няма да има през следващите 2 г.  Аз не се плаша от работата и ще се опра само на 1 специалист, който да си разбира от ресора.
 • Ще има ли подмяна на ръководния екип?
 • Със сигурност. Служителите, които изпълняват обичайната си експертна работа, няма от какво да се притесняват, ще премахна паразитните длъжности с нова структура.
 • Кога ще я представите?
 • На предстоящото заседание на ОбС, за да може от началото на септември тя реално да започне да функционира. Използвам случая да поканя благоевградчани да дойдат на церемонията по полагане на клетвата ми, защото пак ще повторя, аз ще управлявам, чувайки ги тях! Идва експертно време, в което всеки трябва да е полезен за обществото, не за себе си. Това е новото време на промяната.
 • Ще имате ли приемен ден за гражданите?
 • Ще имам, това е една формалност, която ще спазя, но характерът ми е такъв, че ще се срещам с хората не само в този отрязък от време. Ще съм сред хората.
 • Как ще успеете да работите само с 1 заместник и да сте сред хората?
 • Аз съм адвокат и съм прагматик. Както например досега съм работил по 10 дела, така ще работя по 10 различни проблема. Въпрос на качества, желание и организация е. Всичко може да се промени в хода на работата, стига да е към по-добро…

Разговаря ДИМИТРИНА АСЕНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

1 Коментар

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *