Ново земетресение на о-в Закинтос, островът се премести с 5 сантиметра

Земетресение с магнитуд 4,3 по скалата на Рихтер бе регистрирано днес край гръцкия остров Закинтос в Йонийско море, предаде агенция АНА-МПА. Трусът е регистриран в 9.53 ч. местно (и българско) време, а епицентърът му е локализиран в морето, на 50 км югозападно от Закинтос. Става дума за вторичен трус от земетресението с магнитуд 6,4 по скалата на Рихтер, което разтърси Закинтос на 26 октомври, предаде БТА.

По последни данни на Института по геодинамика на Националната обсерватория в Атина силното земетресение на Закинтос през октомври е преместило острова с пет сантиметра, а не с три, както бе съобщено по-рано, съобщава още АНА-МПА, като цитира директора на института професор Акис Целентис.

Според професора постземетръсната активност е нормална и се очаква да продължи с постепенно затихващи вторични трусове. Макар че се очаква броят на вторичните трусове да намалява всеки ден, някои от тях може да бъдат силни, предупреди професор Целентис. Все още е рано да се каже, че трусът от 5,6 по Рихтер, регистриран в края на октомври, е бил основният вторичен трус. Съществува възможност да имаме и други трусове с подобен магнитуд през следващите месеци, допълни той. Професор Целентис каза, че според последния анализ на ДжиПиЕс данни островът се е преместил с пет сантиметра в югозападна посока. Град Пиргос на полуостров Пелопонес също се е преместил на запад с 1,7 см.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *